Chinese White Vedett

Duvel Moortgat heeft een Chinese brouwerij gekocht om er ter plaatse Vedett White te brouwen.
Een commerciële, maar ook ecologisch bewuste keuze volgens topman Michel Moortgat.

30 miljoen
Voor de brouwerij die gelegen is in Tianjin kwam meer dan 30 miljoen op tafel. Daarvoor werd alleen de infrastructuur overgekocht. Er hangt geen ander (Chinnees) bier vast aan de overname. Momenteel kan de brouwerij in China 200.000 hectoliter bier per jaar brouwen maar bijkomende investeringen in de komende jaren kunnen de capaciteit opvoeren naar 500.000 hectoliter. En dat zal nodig zijn volgens topman Michel Moortgat. China is momenteel goed voor 10 procent van de omzet maar mede door de nieuwe investeringen zal dat aandeel toenemen. Witbier is al jaren zeer populair in Aziatische landen, in het bijzonder in China. Het is volgens de brouwer ook een opstap naar andere speciale bieren.

Commercieel ecologisch
Duvel Moortgat stuurt nu elke dag zeven tot acht containers Vedett White van Puurs naar China. Dat is jaarlijks 200.000 hectoliter. ‘Dat is zowel ecologisch als economisch niet meer houdbaar’, zegt Moortgat. In een eerste fase zal er 120.000 hectoliter lokaal gebrouwd worden brouwen. Maar dat cijfer moet de komende jaren nog omhoog. Dankzij lokaal in China te brouwen zal er jaarlijks 4,8 miljoen kilogram minder CO2 in de atmosfeer terecht komen. Maar ook commercieel zijn er aan de overname enkele voordelen verbonden. De wachttijden voor het verkrijgen van het ‘White’ bier uit België zullen aanzienlijk verminderen en de kwaliteit zal door het wegvallen van het transport constanter zijn. Om die kwaliteit te garanderen werd voor de overname al op beperkte oplage een paar keer Vedett White gebrouwen in China met lokaal aangekochte grondstoffen. Noch op gebied van kwaliteit, noch op gebied van smaak moest er ingebonden worden tegen over het origineel uit Puurs-Sint-Amands.

Groei speciaalbieren
Is het de eerste keer dat Duvel Moortgat een Belgisch recept in een buitenlandse brouwerij brouwt, het is niet het eerste Chinees avontuur van de brouwerij. Vorig jaar werd zonder veel tromgeroffel de Chinese brouwer Chaba overgenomen. In die brouwerij met bijhorend restaurant worden nu nog enkele erg kleine speciaalbieren gebrouwen maar ook dat aandeel kan in de toekomst nog groeien. Momenteel heeft Duvel Moortgat een kleine 100 tal werknemers in China. Het brouwen van een deel van White Vedett in Tianjin zal heeft geen enkel invloed hebben op het personeelsbestand in de Belgische vestiging.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*