
Op initiatief van Stichting Meer Dan Babi Pangang wordt de Chinees-Indische restaurantcultuur bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland geeft aan dat een erfgoedgemeenschap zich actief en bewust inzet voor de toekomst van haar immaterieel erfgoed.
Ondersteuning
Stichting Meer Dan Babi Pangang heeft tot doel om Aziatische cultuur in de breedste zin van het woord te promoten. Aanleiding om de lijst te komen is de grote terugloop in Chinees-Indische restaurants de afgelopen tien jaar (-22%) en daarmee de dreiging dat de cultuur van het Chinees-Indisch restaurant en de bijbehorende fusion gerechten (zoals bijvoorbeeld Babi Pangang) dreigen te verdwijnen uit het Nederlandse straatbeeld. De indiening voor de inventaris door Stichting Meer Dan Babi Pangang werd medeondertekend door de VCHO (Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers, 1300 leden) en het Rotterdamse Verhalenhuis Belvédère, dat gevestigd is op Katendrecht, daar waar de eerste Chinezen aankwamen in Nederland.
Erfgoed
“Kenmerkend aan de Chinees Indische Restaurantcultuur is het samenkomen van drie culturen: de Indische, de Chinese en de Nederlandse cultuur. Vanaf het moment dat men een Chinees Indisch restaurant binnenkomt gaat men min of meer op reis. Het is een plek overgoten met Chinoiserie, een vanuit de Westerse blik op Azië geïnspireerde omgeving. Bij de Chinees Indische Restaurantcultuur zijn verschillende groepen betrokken: de restauranteigenaars, de chefs, de restaurantbezoekers en de afhalers.” volgens Erfgoed Nederland.
Film
Momenteel wordt door Stichting Meer Dan Babi Pangang de documentaire MEER DAN BABI PANGANG geproduceerd. De film is een zeer persoonlijke en culinaire zoektocht naar de culturele identiteit van de Chinese Nederlander waarbij de thema’s integratie, assimilatie, identiteit en discriminatie worden uitgewerkt aan de hand van – misschien wel – het bekendste gerecht van Nederland: de babi pangang.
Foto:Vlees.nl
Geef als eerste een reactie