Chef Tom Van Lysebettens overleden

In de nacht van 3 op 4 november is de Gentse chef-kok Tom Van Lysebettens op 35 jarige leeftijd overleden. Darmkanker met uitzaaiingen was de laatste diagnose die hij en zijn vrouw te horen kregen. De dokters hadden hem twee tot drie jaar gegeven maar het werden slechts enkele maanden.

Gents
Na zijn studies ging de jonge chef aan de slag bij horeca zaken zoals Market in Parijs en Het Gebaar in Antwerpen. Dat de Merelbekenaar zich thuis voelde in Gent, bleek uit zijn doortocht bij C-Jean, Volta en Coeur d’Artichaut. Het verbaasde dan ook niemand dat hij in 2015 samen met zijn echtgenote Alison Roels, die ook sommelier is, in Gent restaurant Cochon De Luxe opende. Niet alleen de naam maar ook de ligging illustreerden de levensstijl van het jonge koppel. Een voormalige pita zaak tegenover het Glazen Straatje (de hoerenbuurt) werd een restaurant dat heel vlug naambekendheid verwierf tot ver buiten Gent.

Corona en kanker
De sluiting door corona hakte er bij alle horeca uitbaters hard in, maar Tom maakte van de situatie gebruik om humoristische filmpjes te maken en ze te delen op internet. Samen met zijn vrouw was er een groot verlangen om weer te openen. De grote heropening in mei 2021 was dan ook hoopvol moment al was toen nog niet duidelijk voor hoe lang en voor hoeveel gasten. Kort na de heropening kreeg de chef steeds meer last van buikkrampen die hij aanvankelijk zelf diagnoseerde als mogelijke constipatie problemen van voorbij gaande aard. Enkele weken na de heropening haalden de dokters twee tumoren uit zijn dikke darm. Voor de zomervakantie van 2022 kwam het verdict dat er uitzaaiingen waren tot in de lever en dat de overlevingskansen nog 2 tot 3 jaar waren. Noch na de eerste resultaten noch na het aanhoren van zijn doodvonnis ging de kok in een hoekje zitten. Met heel veel steun van zijn vrouw en de glimlach van zijn kinderen bleef hij vooruit kijken.

Moedig
Ondertussen werd hij columnist voor Het Laatste Nieuws waarbij hij vastberaden, maar met een groot relativeringsvermogen, probeerde kanker uit de taboesfeer te halen. Het schrijven hielp hem ook om z’n emoties te kanaliseren. In september nog beschreef hij dat hij het restaurant drie avonden heeft kunnen opendoen. “Eindelijk ben ik weer chef. Fulltime. En slechts parttime kankerpatiënt. De vervelende klusjes en verantwoordelijkheden die horen bij het runnen van een restaurant: ik omarm ze met een innige knuffel want ik heb ze gemist. Ik mag weer mijn hoofd breken over nieuwe gerechten. Zou mijn visleverancier die heerlijke Noorse sint-jakobsschelpen al in stock hebben? Begin ik nu met wilde paddenstoelen te werken of geef ik de laatste tomaten van het seizoen?” Dat het echter zo vlug achteruit zou gaan kon niemand vermoeden.

Met Tom Van Lysebettens verliest culinair Vlaanderen niet enkel een gedreven chef, maar vooral een warm, innemend en moedig mens. Tot op het einde was Tom zoveel meer dan chef-kok. Hij was een liefhebbende echtgenoot en een fantastische vader en vriend. Bij zijn familie, zijn vrienden als zijn talrijke culinaire fans laat hij alleen maar goede herinneringen na.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*