Chef Michel Roux overleden

Warton Li/Getty Images

De legendarische in Frankrijk geboren chef-kok en restauranthouder Michel Roux is op 78-jarige leeftijd overleden. Omringd door zijn familie thuis in Bray, Berkshire, na een lange strijd met idiopathische longfibrose verliet de chef voor goed zijn kookpotten.

Moeders hulp
Michel Roux, geboren in Charolles, Bourgondië, in 1941, woonde boven de vleeswaren van zijn grootvader voordat zijn familie naar Parijs verhuisde, waar zijn liefde voor eten werd geïnspireerd door zijn moeder in de keuken te helpen. Op 14-jarige leeftijd ging hij in de leer bij een grootse patissier in de buurt van Parijs, waar hij drie jaar lang bezig was met zijn vak. Na een paar jaar als banketbakker op de Britse ambassade in Parijs, werd Roux aangenomen als commis in de keuken van het huishouden van Cecile de Rothschild, en werd ze haar jongste persoonlijke chef-kok ooit. Dat bestempelde hij als een ‘levensveranderende’ ervaring en zijn grootste invloed. Samen met zijn Australische vrouw vestigde hij en zijn broer zich in Londen.

35 jarige ster
De chef wordt, vaak omschreven als een ’bescheiden genie’, schreef met zijn broer Albert gastronomische geschiedenis met hun Londense etablissement La Gavroche, dat de deuren opende in 1967. Het kreeg in 1982 als eerste restaurant in het Verenigd Koninkrijk een derde Michelin-ster. Dat resultaat boekten ze drie jaar later ook met The Waterside Inn in Bray. Aanvankelijk samen met zijn broer veranderde hij het gezicht van gastvrijheid in het VK. In 1986 scheidden de wegen van de broers wegens verschil van zakelijk inzicht. Michel Roux ging door in Bray en hield als chef met zijn zoon en latere opvolger Alain The Waterside Inn op het hoogste internationale niveau. Het restaurant blijft het enige in het land dat al 35 jaar de status van drie Michelinster heeft behouden. Michel Roux, die werd gezien als de godfather van de moderne Britse keuken, schreef verscheidene kookboeken en trad als specialist op in populaire tv-programma’s.

Ondernemingszin
In de loop der jaren zijn de broers betrokken geweest bij vele industriële ondernemingen, zoals het starten van een cateringservice, Roux Fine Dining, die in 1993 door Compass werd gekocht, met Albert als consultant. Er werden een aantal restaurants en brasseries in Londen geopend waaronder Poulbot Pub, Le Gamin, Gavvers, Les Trois Plats en Roux Britannia – die de broers verkochten om zich te concentreren op hun eigen restaurants en advieswerk. Hij ontving ook de Chevalier dans l’Ordre National du Mérite van president Valéry Giscard d’Estaing in 1987 en zowel hij als broer Albert kregen de Lifetime Achievement Catey-prijs in 1995. Zijn publicaties omvatten: New Classic Cuisine (1983), At Home with the Roux Brothers (1988); Desserts: een levenslange passie; 2000 Life is a Menu – autobiography (1994); Sauces: Savory and Sweet (2009); en The Essence of French Cooking (2014) – verkozen tot “Kookboek van het jaar” tijdens de Gourmand Awards, januari 2015

Voorbeeld
Zijn ondeugende gevoel voor plezier, zijn enorme, bodemloze hart en vrijgevigheid en vriendelijkheid die geen grenzen kende zal een gemis zijn. Michel’s ster zal voor altijd schijnen voor een generatie chefs om te volgen. Er zal een privé-familiebegrafenis zijn, later in het jaar gevolgd door een viering van het levensgebeuren van de chef.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*