Chef Guy Van Cauteren overleden

Op 70 jarige leeftijd is sterrenchef Guy Van Cauteren overleden. Van Cauteren was in gastronomische kringen een graag geziene collega die steeds bereid was te helpen, advies te geven en leefde voor en met zijn vak. De chef-kok sukkelde al even met zijn gezondheid. Hij lag al een hele tijd in het ziekenhuis, waar hij dan ook nog besmet geraakte met het coronavirus. Hij overleed er op woensdag 25 november.

Sterren en Bocuse
De voormalige kok hield jarenlang het bekende restaurant ’t Laurierblad in Berlare open en behaalde twee sterren voor zijn zaak. In 1979 opende Van Cauteren ’t Laurierblad in Berlare naast de ouderlijke beenhouwerij. Hij groeide uit tot een echt begrip in de regio. De chef behaalde twee sterren en in 1993 haalde hij ook een bronzen medaille op de Bocuse D’or in Frankrijk. Bij het grote publiek raakte hij bekend als één van de eerste tv-koks van Vlaanderen onder ander met Herwig Van Hove in het programma “Krokant”. Naast zijn restaurant opende Van Cauteren later ook een hotel, toen de beenhouwerij sloot. En daar ontving hij de Nederlandse koningin Máxima, toen ze nog prinses was. Ze verbleef er op haar vrijgezellenweekend. In 2013 hing hij zijn koksmuts aan de haak om meer te genieten van zijn vrije tijd en zijn familie, zo vertelde hij toen. Maar zijn koksvest en zijn passie voor alles wat met koken te maken had was nooit ver weg.

Inspiratie
Hij was ook lid van De Mastercooks en talrijke andere culinaire verenigingen. Bij verscheidene wedstrijden was hij dan ook een graag gezien jurylid die steeds streng maar rechtvaardig kon oordelen. Ontelbare koks werden door Van Cauteren opgeleid of vonden inspiratie bij hem. Hij wist jonge mensen te overtuigen en de echte knepen van het vak te leren. De dag voor zijn overlijden zijn dan ook een hechte groep van koks die door Van Cauteren opgeleid werden of inspiratie vonden, bij hem afscheid gaan nemen in Knokke, zijn laatste woonplaats.

Foto: Mastercooks

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*