Chef Felix Alen overleden

Op 71 jarige leeftijd is Felix Alen, ondermeer chef van Hof Te Rhode in Schaffen(Diest) overleden.

Passie
Felix Alen ontdekte zijn passie voor koken al op jonge leeftijd en werkte hard om de top te bereiken. Na zijn opleiding aan het COOVI in Anderlecht ging Felix aan de slag bij het Belgische koningshuis. Begin de jaren ’70 startte hij een traiteur- en delicatessenwinkel in Diest om kort daarna Hof Te Rhode in Schaffen open. Hij was ook een van de eerste chefs die voor televisie werkte. Zo was hij vijf jaar lang het gezicht van het programma Eén voor iedereen op de toenmalige BRTN. Daarmee werd hij de eerste celebritychef van Vlaanderen. Maar ook radio Donna en Radio1 deden een beroep op de chef voor zijn vaak eenvoudige uitleg over wat complexe keukentechnieken leken te zijn. In 1999 opende hij het eerste Culinair Cultureel Centrum Xaverius in België. Nog voor er sprake was van allerlei overlappende initiatieven rond het culinair gebeuren.

Culinaire vriend
Gastronomie toegankelijk maken tot voor een breed publiek dat was één van zijn doelstellingen. Hij schreef of werkte mee aan diverse boeken, onder meer over vacuümgaren, bbq en Noordzeevis. Zijn stokpaardjes waren kruiden, fonds en groenten. Felix Alen was niet alleen gekend van zijn zaak. Hij was ook de drijvende binnen verschillende verenigingen die onze eet- en tafelcultuur promoten. Zo was hij een graag gezien jury lid bij verschillende culinaire wedstrijden en bleef zijn inbreng bij The Mastercooks of Belgium niet onopgemerkt.

Met het heen gaan van Felix Alen verliest de Belgische gastronomie een vastberaden doorzetter, uitermate vriendelijke, echte chef in hart en nieren. Dat alles zonder enige vorm van pretentie of hoogmoed.

Foto:Mastercooks of Belgium

1 Comment

  1. Beste conny
    Ik wist niet wat ik hoorde,mijn oprechte en innige deelneming voor iedereen bij jullie in de zaak .
    Opeens zo snel,hij was mijn leermeester en vriend,alhoewel de laatste jaren wat moeilijk liepen.ik hoop dat felix de rust kan vinden en dat we al zijn wijsheid mogen omzetten in ëen aandenken van een grote chef.
    Slaap zacht,doe dat verder goed conny en levi,felix rekend op julie.
    Wim casteleyn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*