
Belgocatering heeft één van zijn leveranciers een hart onder de riem gestoken. Vijftien werknemers, waaronder ook Managing Director Luc Van Sande, hebben onkruid gewied bij boer Olivier Mehuys, de vaste eierleverancier van de luxecateraar. Belgocatering wil zo zijn solidariteit tonen aan ‘hun boeren’, bij wie ze door de coronacrisis minder producten afnam dan normaal.
Nu het normale leven stilaan herneemt na de coronacrisis, wil Belgocatering zijn leveranciers graag een hart onder de riem steken. De afgelopen maanden namen ze minder producten af van hun vaste leveranciers uit de korte keten, omdat hun restaurants noodgedwongen gesloten bleven. Om hen te bedanken voor hun steun en loyaliteit, en om hen een hart onder de riem te steken, wil Belgocatering hen nu bedanken door hen kosteloos een dag te gaan helpen. Zo gingen 15 medewerkers, inclusief Luc Van Sande, gisteren aan de slag bij boer Olivier Mehuys.
“Veel van onze boeren schakelen tijdelijk personeel in op piekmomenten, maar door de coronacrisis is het aanwerven van seizoenarbeiders moeilijk. We beslisten om onze leveranciers te helpen, ook op het veld. De actie ontstond vanuit ons eigen personeel, en kan op veel goodwill rekenen. We krijgen zo veel inschrijvingen, dat we zo snel mogelijk een volgende hulpdag willen organiseren”, vertelt Luc Van Sande.
Belgocatering op het veld
Boer Olivier Mehuys runt de boerderij samen met zijn vader, en kan je nog kennen uit het programma Boerenjaar op VIER. Tijdens een normale zomer zouden ze steevast seizoenarbeiders in dienst nemen. Maar door de coronacrisis geraken die nu moeilijk tot in België, of zijn ze bang om naar ons land af te zakken. Boer Olivier is dan ook heel blij met de hulp van Belgocatering.
“In april en mei kregen we enorm veel hulp aangeboden van mensen die thuis zaten, maar konden we ze nog niet echt inzetten. Het is pas nu, in juni, dat we effectief extra mensen kunnen gebruiken. De steun die we van Belgocatering krijgen is dan ook meer dan welkom. Ik vind het geweldig dat zij ons niet als een van hun vele leveranciers zien. Het is ook fijn om elkaar in het echt beter te leren kennen. Zo krijgen de medewerkers van Belgocatering te zien wat we allemaal doen, en hoeveel tijd het produceren van voeding in beslag neemt”, zegt Olivier.
Verhoogde populariteit korte keten
Olivier Mehuys wil op een duurzame manier aan landbouw doen. Mede dankzij financiering van Belgocatering introduceerde hij een mobiele kippenren. Die verplaatst Olivier wekelijks, zodat de kippen elke week nieuw gras hebben. Al jarenlang speelt Belgocatering in op duurzaamheid en de korte keten. Vele van hun producten komen rechtsreeks van bij de boer, waaronder de eieren van Olivier.
Ook de Belgische consument hecht steeds meer belang aan duurzame voeding door de coronacrisis. Zo besteed 45 % na de lockdown meer aandacht aan duurzame voeding dan ervoor, blijkt uit een studie van FairTrade Belgium. Daar heeft Luc Van Sande een simpele verklaring voor: “Mensen hebben meer de tijd om stil te staan bij wat ze precies consumeren. Een derde van de Belgen geeft in die studie ook aan dat ze na de crisis producten uit de korte keten willen blijven gebruiken. Wij zijn voorstander en willen dat in onze restaurants dan ook zo veel mogelijk aanbieden.”
Boer Olivier kan zich ook vinden in de cijfers: “De meeste van onze grote klanten zijn bedrijven uit de horecasector, waaronder Belgocatering. Dat zij ook in de toekomst willen blijven inzetten op die korte keten, geeft ons vertrouwen. De landbouwsector gaat door een woelige periode door de coronacrisis. Wij hebben moeten nadenken over onze business, en zijn anders gaan ondernemen. Zo komen klanten voortaan producten afhalen op onze boerderij. Dat was daarvoor niet zo, maar heeft wel geholpen om de impact te beperken. Het is fijn als zoveel mensen dan aangeven dat ze dat ook appreciëren.”
Geef als eerste een reactie