Buurtwinkel met restaurant en wijnbar in Gentse Sint-Annakerk

foto:Delhaize

Er zijn, na een informatie vergadering met de buurt, meer details bekend geraakt over de plannen van Delhaize met de Gentse Sint- Annakerk. Delhaize heeft het over een “ouderwetse buurtwinkel” en een “sociale hotspot voor de buurt en voor de stad Gent”. Het voorziene restaurant en de wijnbar vallen waarschijnlijk onder het aspect sociaal en in mindere mate op ouderwets.

Restaurant
Delhaize belooft omzichtig om te springen met aanpassingen aan het kerkgebouw. Naast het winkelgedeelte in het schip van de kerk, wil Delhaize ook een restaurant en wijnbar installeren. Het restaurant achteraan in de kerk vormt het spectaculairste deel van de plannen. In het koor van de Sint-Annakerk – waar het altaar stond – komt er aan één kant een bar en aan de andere kant een intiemer zitgedeelte. Je zal er kunnen dineren tussen de rijkelijk gedetailleerde muurschilderingen en de verschillende altaren. Daarvoor worden wel delen van de houten koorbanken verschoven naar voren, zodat ruimte ontstaat om een bar te installeren. Maar alle banken zullen bewaard worden. Een enorme glazen wand tot in de nok van het dak zal het restaurant afscheiden van de rest van het kerkgebouw, om niet te veel lawaai van de buurtwinkel in het restaurant te horen. In enkele nissen in de gevel worden openingen voorzien die licht binnenlaten in het gebouw en zicht geven op de tuin. Aan de achterzijde van de kerk wordt een buitenterras geplaatst. Dat zal op een hoogte van ongeveer twee meter middenin de natuurtuin hangen, op gelijke hoogte met het restaurant. De bomen in de tuin blijven gewoon staan. Er is ook een kruidentuin voorzien waarin verse producten voor het restaurant gekweekt worden. Een vestiaire komt in de zij-ingang. De toiletten onder de sacristie. De keuken en opslagruimte worden buiten de kerk geïnstalleerd, in een nieuwbouw die ook de buurtwinkel zal voorzien.

Wijnbar
Aan de voorkant van de kerk wordt een wijnbar geïnstalleerd die uitkijkt over de kerk. De wijnbar wordt geïnstalleerd aan het orgel van de Sint-Annakerk en zal dus vanuit de hoogte uitkijken over de buurtwinkel. De wijnbar zal toegankelijk zijn via een lift in een toren aan de voorkant van de kerk. Toiletten en een vluchttrap zijn voorzien in de andere toren. Delhaize voorziet een nieuw, zwevend plateau in het verlengde van het orgel. Het plateau krijgt ook een glazen wand van zo’n drie meter hoog. Het idee is om beide horecazaken een eigen ingang te geven, zodat ze open kunnen zijn ook als de markthal is gesloten. Voor de horecagedeelten worden externe uitbaters aangetrokken. Bedoeling is dat die een verschillend doelpubliek aanspreken, waardoor er voor elk wat wils zal zijn. Over tijdstippen van de werken en de opening werd er behoedzaam gezwegen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*