Brugs Café Craenenburg overgenomen

De familie Boedt neemt afscheid van Brugs Grand Café Craenenburg op Markt in Brugge. Een nieuw hoofdstuk in de al lange geschiedenis van een ‘Brugse’ horecazaak.


Generaties
Eén van de meest bekende horeca zaken op de Markt in Brugge heeft nieuwe uitbaters. Na meer dan een halve eeuw en vier generaties heeft de Brugse familie Boedt de sleutels van Grand Café Craenenburg uit handen gegeven. Wat ooit begon met ‘parrain’ Achiel in 1966, kent een einde in 2021. Craenenburg is één van de weinige Brugse horeca zaken op de Markt, waar echte Bruggelingen nog de plak zwaaien.

Rijke geschiedenis
Over de geschiedenis van de zaak is een half boek te schrijven. De naam verwijst naar de bewoner die er in 1305 al bekend was. In 1468 volgde Margaretha van York er de ridderspelen op de Markt ter ere van haar huwelijk met Karel de Stoute. Twintig jaar later werd aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk er gevangen gezet. Meer recent, begin vorige eeuw, had de Brugse Rookersclub er zijn thuisbasis. 10 jaar vooraleer de familie Boedt kwam uitbaten kreeg Craenenburg in 1956 zijn huidige bakstenen gevel, de gelagzaal kreeg z’n Vlaamse stijl met houten tochtportaal, balkonzoldering en de inscriptie ‘Craenenburg’, koperen luchters, lambrisering met ingewerkte tegeltjes, muurbanken en de typische glas-in-loodramen. ‘Parrain’ Achilles Boedt was de eerste van een lange generatie die de zaak ging uitbaten.

Gezondheid
Midden de jaren zeventig nam Roland Boedt de zaak van zijn vader over en bij de milleniumwissel vormden Guy Boedt en Katleen Durie de gedroomde tandem. Eerst nog met Guy’s zus, later als koppel. De voorbije jaren waren ook hun dochters regelmatig van dienst. De generatie van Gy boedt haalt gezondheidsproblemen aan om de zaak over te laten.

Nieuwe uitbater
In de zoektocht naar een geschikte overnemer kwam Tieltenaar Tom Maurau in de schijnwerpers lopen. Dat Maurau van aanpakken weet in de horeca bewees hij al toen hij in Tielt Cirque Central uit de grond stampte. In Brugge kennen ze Maurau als uitbater en bezieler van Du Phare. De familie Boedt heeft er alle vertrouwen in dat hij de ziel van de zaak zal bewaren. De openingsuren blijven dan ook ongewijzigd en ook aan de formule wordt in eerste instantie niets veranderd. Het personeel blijft immers ook grotendeels aan boord.
Foto: craenenburg.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*