Brouwer Luc Vanhonsebrouck overleden

Op 89 jarige leeftijd is brouwer Luc Vanhonsebrouck overleden. Van Honsebrouck was sinds begin de jaren ’50 de drijfende kracht en het gezicht van de gelijknamige brouwerij. De vader van de huidige brouwer was een niet onbesproken visionair in de brouwerswereld.

Bacchus
Komende uit een familie van betrekkelijk plaatselijke brouwers besloot Luc Vanhonsebrouck om in St. Lievens in Gent, en het Duitse Wuppertal de kneepjes van het brouwers vak te leren. Na zijn studies en stage in de Wicküler-Kupperbrauerei neemt hij de leiding van wat toen de Sint Jozef brouwerij was. Midden de jaren vijftig groeit het besef dat brouwerij Sint Jozef te klein is om te concurreren met grote pilsbrouwerijen. De focus komt te liggen bij het oud bruin bier dat de naam Bacchus meekreeg. Het brouwen van pils wordt stopgezet en de naam van de brouwerij wordt omgezet naar Vanhonsebrouck.

West-Vlaamse Lambiek
Met lambiekwort uit de Zennevallei en heel wat experimenten komt net voor de jaren zestig St-Louis Gueuze en Kriek officieel op de markt. Toen bleek dat de aangekochte wort een biotoop had gevormd in de brouwerij te Ingelmunster was er sprake van een Westvlaamse Geuze.
Vanhonsebrouck start met het aanbieden van gueuze op vat en wordt zo de tweede grootste gueuzeproducent van het land. Een serieuze doorn in het oog van concurrent Belle-Vue uit het Brusselse. De concurrentiestrijd breekt helemaal los op het voetbalveld. Anderlecht speelt met Belle-Vue op de truitjes, aartsrivaal Club Brugge met St-Louis. De Brusselse lambiekbrouwers zijn niet opgezet met de West-Vlaamse gueuze en lambiek. Ze dringen dan ook aan op een Koninklijk Besluit met daarin de voorwaarde dat beide bierstijlen enkel gebrouwen mogen worden in de directe omgeving van Brussel. Luc tekent beroep aan en haalt zijn slag thuis met dit argument: “Als de Brusselaars beweren dat men in Ingelmunster geen gueuze kan maken, dan zal het wel zichzelf verbieden.

Speciaalbieren
Toen de speciaalbieren aan populariteit begonnen te winnen kwam uit Ingelmunster het Brigand bier. De naam is een subtiele verwijzing naar de opstandelingen tijdens de Franse bezetting in 1798.
Dat de familie Vanhonsebrouck een hart voor Ingelmunster heeft, bewijst ook de aankoop van het kasteel van Ingelmunster. Zowel het kasteel als het park worden opengesteld voor het grote publiek waardoor de gemeente meteen een toeristische attractie rijker is. Het is dit gebouw dat de inspiratie vormt voor Kasteel Donker, het allereerste speciaalbier in het gamma van de Kasteelbieren. Enkele jaren later volgen Kasteel Blond en Kasteel Tripel. Begin 2001, nog steeds onder leiding van Luc Vanhonsebrouck, toen al bijgestaan door zijn zoon Xavier kwamen de St-Louis Premium bieren op de markt. Zoetere fruitbieren die smaken naar kriek, framboos of perzik. De kasteelbieren worden verder verfijnd en ook geëxporteerd. In 2009 volgt Xavier zijn vader op. Hij is de vijfde Vanhonsebrouck die brouwt, en de tweede Vanhonsebrouck die alleen speciaalbieren maakt.

Bierkasteel
Na talrijke successen en smaakmakers zoals, de Cuvée du Château, de Trignac, Kasteel Hoppy, of de Passchendaele komt de sympathieke Filou. Donkere HEEL speciaal bieren komen er met Slurfke en de Barista Chocolate Quad die een brug slaat tussen bier en koffie. Met een nieuwe site ‘Het Bierkasteel’ in Emelgem werd het productieproces uitgebreid van 100.000 naar 200.000 hectoliter. Er is ook een restaurant waar je gerechten op basis van bier kunt eten en Michelle’s pub waar je alle bieren kunt proeven in combinatie met een kleine snack.

Foto: Beeldbank Kortrijk

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*