Britt Van de Walle en Jeno Del Turco zijn Jeune Sommelier en Jeune Rôtisseur 2023 

Na een spannende strijd wist jonge chef  Britt Vandewalle  die studeert aan Culinary Arts  de prijs van Jeune Rôtisseur weg te kapen, terwijl Jeno Del Turco  die Sommelier is bij le Chalet de La Fôret  in Uccle werd verkozen tot Jeune Sommelier van het jaar. Hiermee gingen opnieuw twee beloftevolle culinaire talenten aan de haal met de toonaangevende prijzen die jaarlijks worden uitgereikt door de Chaîne des Rôtisseurs, een prestigieuze internationale gastronomische vereniging.

Toptalent dat zich wereldwijd kan meten

En of de spanning te snijden was toen de 6 finalisten het tegen elkaar opnamen in de lokalen van de Vives Hogeschool te Brugge. “Logisch dat de deelnemers stuk voor stuk willen winnen”, geeft Ilse Duponcheel, Bailli Délégué de Belgique van de vereniging aan. “Als winnende sommelier kan Jeno del Turco immers deelnemen aan de internationale wedstrijd in september. Deze gaat door in het Slovenië Ljublejana . Britt Vandewalle  mag als Jeune Rôtisseur dan weer ons land verdedigen in Istanbul Turkije  in Oktober. Reken maar dat deze prijs mooi staat op het cv en dat de winnaars een onvergetelijke belevenis te wachten staat. Je kunnen meten met ander toptalent wereldwijd maakt je altijd sterker en beter.”

Andere finalisten Jeune Rôtisseur waren Tristan De Clercq (Heritage Gent), Lowie Leroy (Culinary Arts), Djazz Djamal (LoReCa), Thibo Luca (Ter Groene Poorte) en Lander Tachelet (Culinary Arts).

Andere finalisten Jeune Sommelier waren Colin Lurot (Délégué Commercial  Grafé Lecocq), Ruben Struyve (Sommelier La Table de Maxime), Margaux Balemans (Sommelier Sanglier des Ardennes), Lucas Ernes (Sommelier Restaurant L ‘Imprevu Houthalen), en Yentl Quintelier (Sommelier Brasserie Julie  St.Martens  Bodegem).

Toonaangevende namen in de jury

Winnen doe je natuurlijk niet zomaar, de proeven zijn pittig en de jury streng. “Elke jaar weten we weer toonaangevende namen te strikken voor onze jury. Jean-Baptiste Thomaes, de tweesterrenchef van Château du Mylord** is traditiegetrouw Conseiller Culinaire van de Chaîne des Rôtisseurs en organisator van de Jeunes Rôtisseurs wedstrijd, terwijl de gereputeerde wijnkenner en Echanson Dominique Crombé de wedstrijd van de sommeliers in goede banen leidde. Klinkende namen die garant staan voor kwaliteit. We zijn er dan ook van overtuigd dat onze winnaars ook internationaal hun mannetje zullen staan. We stomen ze trouwens verder klaar voor deze wedstrijd en we begeleiden ze zorgvuldig”, besluit Ilse Duponcheel, die de organisatie in ons land vertegenwoordigt en lid is van de conseil Magistral International.

De wedstrijd  en  de Internationale wedstrijden worden ondersteund door de partners Vives , Sligro – Ispc , Spadel – Bru, Verstegen , Rational , D – wincoach, Dolce World, Château du Mylord , Sense for Taste, Biga Wines.

Naast deze schitterende wedstrijden  werd Vives Hogeschool ook Internationaal ingehuldigd in de Chaîne. De plaatonthulling vond plaats door Algemeen Directeur van Vives  Joris Hindrickx , Ilse Duponcheel Bailli Délégué, en Chargé de mission van de Chaîne Beat Kocherhans. Bijgestaan door Johan De Langhe (Directeur Handelswetenschappen Vives) , Lode Vanwildemeersch (opleidingshoofd Bachelor Hotelmanagement en Culinary Arts), en An Winnepenninckx opleidingshoofd Graduaat Logies Restaurant  en Catering.

Het was de Graduaats opleiding Logies Restaurant en Catering die onder leiding van Baptiste Van Steenkiste de volledig organisatie op zich nam.

Wat is de Chaîne ?

Met bijna 21.000 leden is de Chaîne des Rôtisseurs een internationale vereniging voor de gastronomie die thans in meer dan 80 landen is gevestigd en die liefhebbers verenigt die dezelfde waarden delen op het gebied van kwaliteit, lekker eten, aanmoediging van de culinaire kunsten en de geneugten van de tafel. Onze vereniging onderscheidt zich door het samenbrengen van amateurs en professionals uit de hele wereld, of het nu hoteliers, restaurateurs, chef-koks of sommeliers zijn, in de waardering van de fijne keuken.

Meer info op www.chaine-des-rotisseurs.be

1 Comment

  1. Beste

    Bedankt voor de mooie vermelding. Natuurlijk ben ik fier op mezelf dat ik onverwacht heb gewonnen. Graag wil ik er jullie nog even op attent maken dat mijn achternaam in 3 woorden wordt geschreven.
    Fijne dag!

    Met vriendelijke groet
    Britt Van de Walle

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*