Breydel lanceert ‘Lekker Lokaal’ kookboek

Breydel lanceert in samenwerking met uitgeverij Lannoo en vierentwintig lokale producenten een exclusief kookboek boordevol originele recepten met Breydel en ander lekkers van bij ons.

Lokale duurzaamheid
Over de manier waarop we ons voedsel produceren en consumeren bestaat wereldwijd een
levendig debat. Landbouw en voedselconsumptie vormen een van de belangrijkste thema’s
in het klimaatdebat. Iedereen die dat wil kan een steentje bijdragen door meer in te zetten op lokale voeding. Zo eet men vaker verser en gezonder. Het milieu aspect en de steun aan de lokale economie zijn al meermaals beschreven en bewezen bij het gebruik van lokale producten. De laatste tien jaar zet Breydel, onder impuls van zaakvoerder Ivan De Keyser, hard in op duurzaamheid en beleving. Zo wordt het vlees gekweekt door lokale varkenshouders en kreeg het verhaal van Breydel een upgrade met ‘Beleef Breydel’ als slagzin.

Pionier Ivan
Zaakvoerder De Keyser is niet alleen een ambassadeur van ‘Lekker Van Bij Ons’, hij is ook één van pioniers. In 1991 richtte hij als slagerszoon de vzw ‘Lekker uit Oost-Vlaanderen op’. Nog lang voor er sprake was van de huidige initiatieven van VLAM of andere gesubsidieerde campagnes. “Sinds 2019 nemen we het beheer van onze volledige korte keten in eigen handen. We proberen alles te doen in een straal van 25 kilometer: het telen van
het varkensvoeder, de varkenskweek (zelfs met muziek), … Ik vind het tot slot belangrijk dat er zo weinig mogelijk economische schakels in de ketting zijn. Je kan zodoende snel zekerheden borgen.” volgens een passievolle zaakvoerder. “Als korte
ketenproducent kunnen we alleen maar toejuichen dat het unieke karakter van ‘stal tot bord’ steeds meer toe neemt” volgens De Keyser.

Kookboek
Met dit kookboek willen de initiatiefnemers dan ook het belang en unieke karakter van onze lokale voeding op een duurzame manier in de verf zetten. In het kookboek staan 55 gerechten met Breydel en andere al dan niet erkende streekproducten. Zo werkten maar liefst 24 partners mee waaronder Jules Destrooper, Gandaham, Vondelmolen en Inex, maar ook minder gekende namen zoals Biscuiterie Grillet en Schapenmelkerij Bosschelle.
Het boek bevat zowel starters, voorgerechten, hoofdgerechten als desserts. Het Breydel kookteam met Kartien Velghe, Dany De Schutter en huischef Eric Campens onder leiding van chef Dietrich Degrave van Landgoed Den Oker te Zomergem wisten voor hun recepten talrijke streekgebonden producten te combineren. Oostendse oester met Breydel en Valeir blond bier, flan van erwtjes met gerookte heilbot en espuma van Breydelspek, vol-au-vent met Breydelschenkel Valeir blond bier en speculoos van La Confiance en geitenkaas van Le Larry of Crème brûlee met West-Vlaamse lukken en framboos zijn maar een paar voorbeelden. Dat alles prachtig in beeld gebracht door Heikki Verdurme.

Het boek ‘Lekker Lokaal’ werd uitgebracht door Breydel & Uitgeverij Lannoo.
ISBN 978 94 014 8131 1

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*