Bocuse d’Or zoekt chef en commis

Bocuse d’Or Belgium gaat op zoek naar kandidaten voor de Belgische selectie die ons land kunnen vertegenwoordigen tijdens de “Bocuse d’Or Europe” en eventueel “Bocuse d’Or World”, het Europees en wereldkampioenschap voor professionele chefs.

Bocuse d’Or
Bocuse d’Or is een prestigieuze culinaire wedstrijd die mondiaal word beslecht. Paul Bocuse creëerde deze prestigieuze culinaire wedstrijd in 1987. De legende van de gastronomie zag de wedstrijd als een uitdrukking van stiptheid, stielkennis en uitmuntendheid. Dat alles in een geest van een sportieve, feestelijke, jonge en moderne competitie. Sindsdien vindt om de twee jaar een nieuwe editie plaats. 24 landen van 5 continenten sturen hun beste chef naar de SIRHA beurs in Lyon om hun land te vertegenwoordigen tijdens de wereldfinale. De competitie omvat kwalificatiewedstrijden in verschillende landen die dan per regio deelnemen om naar de finale te gaan.

Belgische kandidaten
Bocuse d’Or België, met Lode De Roover als voorzitter, gaat op 19 november, tijdens Horeca Expo, op zoek naar de Belgische chef die zich kan onderscheiden door rond het opgelegde thema het beste gerecht voor te schotelen zowel op plateau als op bord. Om deel te nemen aan de wedstrijd dien je als chef minstens 23 jaar te zijn op de dag van de wedstrijd. De kandidaat dient de Belgische nationaliteit te hebben, en beschikbaar te zijn voor deelname aan de Europese Finale te Trontheim te Noorwegen op 19 & 20 maart 2024, alsook voor de mogelijke deelname aan de wereldfinale te Lyon in januari 2025. De kandidaat dient een team samen te stellen voor deze nationale selectiewedstrijd. Dit team bestaat uit een kandidaat, een commis en voor het eerst dit jaar uit een coach. De commis mag maximum 22 jaar zijn op de dag van de wedstrijd. Tijdens de nationale wedstrijd zal er een 2e commis aan het team worden toegevoegd. Deze commis is een leerling van een Belgische hotelschool en wordt pas bekend gemaakt bij aanvang van de wedstrijd. Noch de commis, noch de voorgestelde coach zullen deel uit maken van het Belgisch team dat naar de Europese en/of wereldfinale gaat. Het gaat op 19 november enkel om het aanduiden van de chef.
Op 22 november vind de “commis challenge” plaats tijdens de laatste dag van Horeca Expo. Hierbij wordt de commis gekozen die de geselecteerde chef zal bijstaan tijdens de internationale wedstrijden. Kandidaten mogen een maximum leeftijd hebben van 22 jaar eind januari 2025, de dag van de wereldfinale. De voorwaarden en de opdrachten voor de commis zijn op enkele uitzonderingen na gelijklopend met die van de chef.

Inschrijvingen
Om zich in te schrijven dienen de kandidaten voor het thema ‘op plateau’ hun recepten in te dienen gebaseerd op bijgaande ingrediënten voor 14 personen: 2 Mechelse koekoeken, één of meerdere schaaldieren naar keuze, 2 garnituren naar keuze waarvan 1 volledig vegetarisch, & side dish op basis van risotto en een bijpassende saus naar keuze. Verder zal er tijdens de wedstrijd ook een thema ‘op bord’ aan bod komen. Dat thema zal bekend gemaakt worden in de loop van de maand mei na selectie van de deelnemers aan de finale. Verder moet de inschrijving voorzien zijn van een CV en persoonlijke voorstelling met bijhorende foto en een kopie of duidelijke foto van voor-en achterkant van de identiteitskaart. Verder duidelijk omschreven recepten met bijhorende lijst van ingrediënten voor het thema ‘op plateau’ en duidelijke schetsen of foto’s van de voorziene bereidingen. Het volledige dossier dient per mail verzonden te worden naar belgium@bocusedor.be dit ten laatste 30 mei 2023. Na een preselectie door een vakkundige jury zullen de deelnemers in de maand juni persoonlijk worden gecontacteerd en zal ook het thema voor ‘op bord’ bekend gemaakt worden.

Galadiner
Na de wedstrijddag van 19 november wordt voor het eerst een prestigieus Bocuse d’Or gala diner georganiseerd. Sterrenchefs Viki Geunens, Floris Van Der Veken en Thijs Vervloet zullen zorgen voor een fantastisch menu. Zij brengen een culinaire beleving terwijl de er tussendoor zal kunnen genoten worden van tal van live optredens & acts alsook een veiling van exclusieve objecten. Kunstwerken van verscheidene mensen zoals Gene Bervoets, gesigneerde koksvesten en andere attributen zullen de veiling passeren. Door de aanwezigheid van de juryleden, de deelnemers en hun teams en tal van andere persoonlijkheden uit de gastronomie en de media wordt dit galadiner wellicht één van de grootste, gastronomische eat, meet en greet momenten van het jaar. Voor het galadiner, dat doorgaat in de Foyer van Flanders Expo, kunnen tafels van 10 personen gereserveerd worden.
Alle bijkomende informatie is te verkrijgen via: belgium@bocusedor.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*