Bocuse d’Or en expertisecentrum voor Frankrijk

Frankrijk heeft maandag 27 september voor het eerst sinds 2013 de finale van de prestigieuze culinaire wedstrijd Bocuse d’Or gewonnen, als onderdeel van de International Catering Exhibition (Sirha) in de Zuid-Franse stad Lyon. In de rand kondigde president Macron een nieuw initiatief aan voor de Franse gastronomie.

Gouden Frankrijk
Deze wedstrijd, de wereldbeker voor chef-koks, werd in 1987 opgericht door Paul Bocuse en wordt om de twee jaar gehouden. Acht jaar na de laatste overwinning won Frankrijk de finale van de prestigieuze culinaire wedstrijd Bocuse d’Or tijdens de Internationale Horecabeurs. Het Franse team werd geleid door Davy Tissot, die een Michelinster heeft en Saisons runt, het trainingsrestaurant van het Paul Bocuse Instituut in de omgeving van Lyon. De Zilveren Bocuse werd toegekend aan Denemarken en het Brons aan Noorwegen. Door de voorbereidingen tijdens de corona crisis was er dit jaar geen Belgisch team aanwezig in Lyon.

Trots

Twee dagen lang namen internationale teams deel aan de tweedaagse finale.”Het niveau stijgt met elke editie,” zei de voorzitter van de wedstrijd, Jérôme Bocuse, de zoon van de legendarische “Monsieur Paul”, die in 2018 overleed.”Zelfs op een eenvoudig product als de cherrytomaat zijn er buitengewone dingen,” voegde hij eraan toe. Dit is de achtste Bocuse d’Or van Frankrijk na vele jaren van opeenvolgende teleurstellingen. De vorige overwinning was in 2013. “Het is bijna 10 jaar geleden dat deze trofee thuiskwam. Ik ben hier zo trots op, vooral omdat ik een inwoner van Lyon ben. Morgen zal ik er trots op zijn om het mee naar huis te nemen naar Collonges, naar de herberg van Paul Bocuse”, aldus het hoofd van het Franse team Davy Tissot.

Macron
Tijdens de beurs in Lyon en daags voor de winnaar bekend gemaakt werd kondigde de Franse president Emmanuel Macron de oprichting aan van een expertisecentrum gewijd aan de Franse gastronomische keuken. Macron zei dat het doel ervan zou zijn om de verschillende culinaire beroepen te verdedigen en te promoten en om deelnemers voor te bereiden op internationale wedstrijden. Hij vergeleek het expertisecentrum met de voetbaltrainingscentra van Clairefontaine, in Yvelines, en rugbycentrum Marcoussis, in Essonne, waar nationale teams elkaar ontmoeten voor grote wedstrijden.

Lyon
Het trainingscentrum zou gericht zijn op alle culinaire ambachten, zei Macron, waardoor professionals “kunnen trainen om uitmuntendheid te bereiken, te trainen voor grote wedstrijden en de atleten voor te bereiden die je moet winnen in de naam van de kleuren van Frankrijk”. Voor 200 gasten op de jaarlijkse bijeenkomst van de meest gerenommeerde koks en banketbakkers van Frankrijk, liet Macron ook doorschemeren dat het etablissement in Lyon kon worden opgezet, dat hij beschreef als “het epicentrum van gastronomische uitmuntendheid”. Het centrum zelf is het geesteskind van de voormalige chef-kok van het Elysée, Guillaume Gomez, die in februari werd uitgeroepen tot Macron’s “persoonlijke vertegenwoordiger in dienst van de Franse gastronomie”. Nu ook de Franse horeca is getroffen door een tekort aan werknemers sinds cafés en restaurants heropend na vele maanden van langdurige lockdown. Zei de president: “Je bent blijven innoveren … verlies deze geest niet om te winnen”. foto: Sirha Lyon

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*