Beste Grootkeukenkok

Op dag drie van Horeca Expo waren het grootkeukenkoks die aan de slag gingen om de titel van Beste Grootkeukenkok binnen te halen.


De Vereniging van Vlaamse Grootkeukenkoks organiseerde er de wedstrijd die zich richt naar alle Belgische koks die tewerkgesteld zijn in een Belgische grootkeuken. Als opdracht moesten de 5 deelnemers een eigen creatie van een feestmenu voor een gemeenschapskeuken voorzien van 3 gangen met als opgelegde voorwaarden een vegetarisch voorgerecht (koud of warm), een warm hoofdgerecht met als basis waterzooi en een nagerecht op basis van flensjes.

10 euro
De grondstoffenkostprijs van het totale menu mocht 10 euro bedragen. Bovendien moest de samenstelling en de bereidingswijze beantwoorden aan de vereisten van een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Het was verwonderlijk te zien hoe creatief de deelnemers omsprongen met zowel de opgelegde opdracht als met de kostprijsberekening. Van krokant gebakken geitenkaas met honing, zoetzure rode biet, linzen en groene appelcouilis langs rode wijn pasta met vogole en rode mul, snijbonen en witte wijnsaus om af te sluiten met bijvoorbeeld een Crêpe Suzette.

Van west naar oost
Koen Philips, hoofd van de keuken in Howest, Hogeschool West-Vlaanderen te Brugge mocht met de titel gaan lopen. Zijn hoofdgerecht was een Oosterse waterzooi ‘surf en turf’ waarbij kip en scampi gecombineerd werden. Overige kandidaten waren: Steven Jacobs die werkt als kok in het Vlaams Administratief centrum Leuven waar ook Cisco Molina y Ignacio werkt als back-up chef catering; David Danneels aan het werk als kok bij Rudderstove, de grootkeuken van OCMW Brugge en Walter Debaetselier die werkt in het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg te Leuven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*