Bert Meewis is Gault&Millau Chef van het Jaar 2020

Op maandag 4 november werd voor de derde keer op rij in de opnamestudio’s AED te Lint de culinaire gids Gault&Millau voorgesteld, dit voor een publiek van restaurateurs, journalisten en partners.  Tijdens deze fel onder tijdsdruk staande presentatie verschenen heel wat laureaten eventjes op het podium om er vanwege een commerciële partner een prijs en een diploma overhandigd te krijgen.

Chef van het Jaar 2020 werd Bert Meewis van Restaurant Slagmolen in Oudsbergen-Opglabbeek. Hij kreeg die prijs omwille van zijn « keukenaanpak waar expertise, sereniteit, doelgerichtheid en een scherpe focus centraal staan. Waarachtigheid aan het fornuis en op het bord vormen samen de hoeksteen van dit restaurant,” aldus de redactie. De gids bevat achteraan ook een deel over GH Luxemburg, waar Cyril Moulard van restaurant Ma Langue Sourit in Montfort, Chef van het Jaar 2020 werd.  

Stijgers aan de top dit jaar zijn Boury, Le Coq aux Champs en La Paix met 17,5/20, Bozar restaurant en Vrijmoed met 17/20, en Kamo, ’t Korennaer, Schatteman, Sir Kwinten en Willem Hiele met 16/20. Hof van Cleve en Bon-Bon behouden hun topscore van 19.5/20. Hof van Cleve krijgt als primus inter pares dit jaar 5 gouden koksmutsen.

Jonge Chefs van het Jaar zijn Glenn Verhasselt (Sir Kwinten – Lennik) voor Vlaanderen, Jean Vrijdaghs & Sébastien Hankard (Le Gastronome – Paliseul) voor Wallonië en Grégoire Gillard (Barge – Brussel) voor het Brussels Gewest. De 3 ontdekkingen van het Jaar: Hoeve De Bies (Voeren), Coquum (Brussel) en Antoine (Eupen).

De reeks thematische gesponsorde nevenprijzen nemen telkenjare toe, en zijn voor 2020: Gastvrouw van het Jaar: Anca Petrescu (Alexandre – Brussel) ; Italiaanse Chef van het Jaar: Eros Tomassetti (Diverso – Westerlo) ; Aziaat van het Jaar: Dim Dining (Antwerpen) ; Het mooiste terras: Le Chalet de la Forêt (Brussel) ; Het mooiste restaurant design (nieuwe award): La Table de Maxime (Paliseul) ; Sommelier van het Jaar: Stéphane Dardenne (L’air du temps– Liernu) ; Dessert van het Jaar: Adriana Zafiris en Frederic Castro (Sōma – Antwerpen) ; Brasserie van het Jaar: Les Brigittines (Brussel) ; Gastro-bistro van het Jaar: Bistro Racine (Braine-le-Château) ; Ambachtsman van het Jaar: Arold Bourgeois (Little Paris – Waterloo) ; Groentegerecht van het Jaar: Benoit Dewitte (Benoit & Bernard Dewitte – Kruisem-Ouwegem) ; Dé Nieuwkomer van het Jaar: August (Antwerpen) ; Wijnkaart van het Jaar: Le Pilori (Ecaussinnes) ; Bierkaart van het Jaar: De Jonkman (Brugge) ; De ‘prijs & plezierverhouding’ van het Jaar: Mout (Damme), Tandem (Brussel) en Le Pavillon du Vieux Château (Modave).

Gault&Millau telt 1350 adressen van restaurants en brasseries, waarvan 130 nieuwe, terwijl er ook 190 verdwenen, vaak door sluiting. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*