Belgische wijn op wijnkaart van ’s werelds beste restaurant

Sinds kort prijkt er voor het eerst een Belgische rode wijn op de wijnkaart van restaurant El Celler de Can Roca. Het gaat om Kontreir van wijngaard Steenkuyl in Tielt-Winge.  

Wijnbouwer is Patrick Nijs, die niet alleen wijnbouwer is in Tielt-Winge, maar ook een kleinschalige wijnwinkel in Antwerpen uitbaat. Hij geeft ook nog les in wijnproeven en -bouw. Alles draait dus om wijn.

Steenkuyl

Sinds een tiental jaren teelt hij druiven op de Houwaartsberg in het Hagelandse Tielt-Winge. Volgens de wijnbouwer is de locatie perfect: een zonovergoten helling gericht naar het zuidoosten en ijzerzandsteen in de grond. Patrick Nijs stelt dat hij een eigenzinnige wijn maakt. Hij werkt heel natuurlijk, waardoor de wijn erg kan verschillen van jaar tot jaar. Dat zorgt ervoor dat Kontreir volgens hem eerder een wijn is voor geoefende drinkers.

Sterrenzaken

Kontreir is ondertussen wel al duidelijk ontdekt door een aantal topsommeliers. Zo staat deze Hagelandse wijn al een tijdje op het menu van Hof van Cleve. Nu vond de dieprode wijn dus ook zijn weg naar El Cellar de Can Roca in Gerona. Een waar hoogtepunt voor Kontreir, meent de wijnbouwer, die wel aangeeft dat hij niet naast zijn schoenen gaat lopen en gewoon verder zijn ding gaat doen.

Kontreir III

Concreet gaat het om Kontreir III van het wijnjaar 2019. Je zal hem moeten proeven in voornoemde toprestaurants, want Kontreir III is uitverkocht.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*