Belgische selectie Bocuse d’Or

Het Belgische Bocuse d’Or Comité heeft de kandidaten voor de Belgische preselectie meegedeeld. Zowel de namen van de koks als van de commis. De koks, vijf kandidaten zullen zullen zich op 17 november tijdens Horeca Expo naar de Europese finale toewerken. Opvallend is wel dat het een zeer Vlaams onderonsje zal worden. Vijf grote Vlaamse chefs met heel wat kennis en ondervinding tekenen nu al voor wat wellicht de meest kwalitatieve kookfinale ooit zal worden.

Vijf Vlaamse namen.

Na zijn triomf in de vorige campagne doet Lode De Roover opnieuw een gooi naar Bocuse-roem. Een 6de plaats in de Europese halve finale en een 8ste in de wereldfinale heeft hij al. Voor Peter Aesaert, tegenwoordig aan de slag bij restaurant Kelderman in Aalst zou het de derde keer kunnen zijn dat hij ons land vertegenwoordigt. De eerste keer werd hij 13de in de Europese finale in Stockholm, zodat hij niet naar Lyon kon. Maar bij z’n tweede deelname werd hij 9de in zowel de Europese halve finale als in de wereldfinale in Lyon. Wat verder in het geheugen zit Patrick Bonne van Bistro Marie in Knokke. Bonnes deelname is toch al van 2007 geleden, toen hij 15de werd in de wereldfinale in Lyon. Sam Van Houcke van het Gentse restaurant Maste kan ook geen onervaren wedstrijd-chef genoemd worden. Zijn meest recente exploot: een klein half jaar geleden won hij de Centraal-Europese finale van de Global Chefs Challenge. Daarmee plaatste hij zich voor de wereldfinale van de Global Chefs Challenge in Sint Petersburg, volgend jaar in juli.
Mocht Van Houcke de Europese Bocuse finale halen dan stata hem een drukke periode te wachten in 2020 met twee wedstrijden van culinair top niveau. De vijfde naam is die van Fabian Bail van restaurant Paul de Pierre in Maarkedal. Ook hij kan terugblikken op een mooi palmares van ereplaatsen ondermeer in die andere gastronomische wedstrijd: de Prosper Montagnée.
Het mag duidelijk wezen dat er op 17 november zal gestreden worden op de snee van het mes.


Commis


Ook bij de commis die de kok uiteindelijk zullen bijstaan een hoofdzakelijk Vlaams deelnemersveld. Zij treden aan op 21 november tijdens Horeca Expo Gent. De namen zijn: Tuur Mertens van hotelschool Spermalie te Brugge, Tom Perat van restaurant Le Mont-à-Gourmet te Courcelles, Yorde Mertens van Talentschool Turnhout, Louis Wauters van hotelschool Ter Duinen uit Koksijde en Sean Van Doorne van Hotelschool Gent.