Belgische restaurants in La Liste

De economische krant “Les Echos” bracht in zijn in weekendbijlage een van 25 november een vooruitblik op ‘La Liste’ van de 1000 beste restaurant ter wereld. En daar zijn ook enkele Belgische restaurants bij.

La Liste
De lijst werd in 2016 opgesteld door Philippe Faure, ex-ambassadeur en voormalig president van Atout France, het nationale bureau voor toerismeontwikkeling. Om de best beoordeelde restaurants ter wereld te bepalen, heeft dit jonge bedrijf, dat de voormalige gastronomische diplomaat samen met journalist Jörg Zipprick heeft opgericht, een algoritme ontwikkeld dat de onderscheidingen van gastronomische gidsen over de hele wereld, waaronder Michelin, maar ook de waarderingen van de lokale of nationale pers en de meningen van de klanten op niet gemanipuleerde reserveringsplatforms samen brengt. Die werkwijze wordt wel eens bekritiseerd, met name omdat de 1.000 restaurants niet in het echt door het La List-team worden gecontroleerd. In werkelijkheid gaat het om een “metaclassificatie”, oftewel een samenstelling die alle geloofwaardige beoordelingen van de instellingen integreert.

Vijfde plaats voor Goossens en Geunes
Volgens de classificatie van La Liste, die “Les Echos Week-End” exclusief onthulde, behaalt Guy Savoy met zijn restaurant “Monnaie de Paris” voor de vijfde keer op rij de eerste plaats ter wereld. Savoy trekt de lijst aan waarna tot en met de vijfde plaats heel wat plaatsen gedeeld worden. Zo ook op de vijfde plaats binnen de beste 35 plaatsen. Daar staan 15 restaurants, wereldwijd, maar dus ook de beste Belgische restaurants die in andere gidsen bovenaan prijken. “Hof van Cleve” van Peter Goossens te Kruisem en “Zilte” van Viki Geunes te Antwerpen.

Trends
Naast het, eventuele, nut voor fijnproevers, maakt de onthulling van deze wereldwijde gastronomische “crème” het mogelijk om de trends van deze tijd te detecteren. De eerste daarvan is de verstoring van het mondiale landschap door de pandemie. Volgens Philippe Faure zijn smaken veranderd, met de terugkeer van traditionele gerechten enerzijds en de opkomst van een sharing cuisine anderzijds, met een Aziatische, Italiaanse of mediterrane basis, die iedereen aanspreekt, ook vrouwelijke klanten. Een ander effect van de gezondheidscrisis, opgemerkt door Jörg Zipprick, hoofdredacteur en mede-oprichter van La Liste, “menu’s met veel keuze hebben de neiging te verdwijnen, ten gunste van proefmenu’s of korte kaarten”. Verzwakt door de sluitingen, bij gebrek aan mankracht, hebben sommige restauranthouders hun aanbod beperkt om de voorbereidingstijd, maar ook de kosten te verminderen. Onder de ontwikkelingen in 2022 valt ook de opkomst – ook al gaat het langzaam – van vrouwen in de elite van de wereldgastronomie op.

Spreiding
De belangrijkste les van La List’s 2022-ranglijst is ongetwijfeld de evolutie van de geografie van goede smaak. De Franse keuken heeft nog niet het laatste woord gezegd ook niet buiten Frankrijk. Maar erkend moet worden dat andere gastronomische culturen steeds meer terrein winnen. Aan de top van de ranglijst drukken de landen van Noord-Europa hun stempel. Een andere trend is de verleidingskracht van de Italiaanse gastronomie. Het schiereiland heeft 64 restaurants in de top 1.000 ter wereld. Nog een gourmetgolf is die uit Azië. In de 2022-editie van La Liste zijn 143 kampioenen Japans, wat de Archipel tot de toonaangevende gastronomische kracht ter wereld maakt. China rangschikt 139 van zijn restaurants in de Wereld Top 1.000, Korea slaagt erin om 24 tafels te kwalificeren, Thailand 15.

Wellicht staan meer Belgische restaurants in de lijst maar dat zal pas bekend zijn na de officiële voorstelling.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*