
Even heel even waren ze er, de Belgische mosselen. Klanten van enkele Colruyt vestigingen aan de kust konden op 12 en 13 juli proeven van de eerste Belgische hangcultuurmosselen van dit jaar. Het gaat om hangcultuurmosselen, die Brevisco duurzaam kweekt op zowat 5 kilometer voor de Belgische kust. Het gaat om een proefproject van reder Willy Versluys.
Blijven experimenteren
Tien jaar geleden pakte Willy Versluys samen met José Reynaert al uit met de eerste Belgische mosselen. De Belgica-mosselen werden echter geen succes. Maar de Oostendse reder is niet met een één Noordzeestorm van zijn idee weg te waaien. Met de vastheid van een golfbreker bleef hij geloven in zijn project van Belgische (Vlaamse) mosselen dat ondertussen als zijn geesteskind kan beschouwd worden. Tien jaar geleden nog wilden de initiatiefnemers sterker zijn dan de zee, maar de mosselkooien van toen bleken niet bestand tegen het geweld van de golven. Dus maar meedenken met de zee. En die voeling met de zee, de getijden en de golven heeft Versluys als reder zeker. Sinds twee jaar hangt er nu een touw die verticaal in de zee dat meedeint. Het touw blijft blijkbaar hangen en er komen heel wat mosselen aan. Na een analyse van zes maanden was de eerste oogst van 3.500 kilo klaar. Omdat ze in een niet-commerciële zone in de Noordzee gekweekt werden, mogen de mosselen niet verkocht worden. De 3.500 kilo mosselen werden dan maar uitgedeeld in samenwerking met Colruyt. De bedoeling is nu om de Belgische mosselen opnieuw op de markt te brengen. Als de concessievoorwaarden gekend zijn kan gestart worden met een commerciële zone in de Noordzee die afgebakend werd in het Maritiem Ruimtelijk Plan. Na de opstart duurt het zo’n acht maanden voor de mosselen klaar zouden zijn voor consumptie. Tegen 2021 wordt de eerste oogst verwacht.
Colruyt
Nu wordt al samengewerkt met Colruyt voor de distributie en marketing, maar met de pensioengerechtigde leeftijd in zicht zoekt de creatieve ondernemer nog een partner voor de productie. Stefaan Goethaert in naam van Colruyt Group werkt met plezier samen aan het Belgisch product. Bij de warenhuisketen beseffen ze dat het niet eenvoudig is om mosselen te kweken in onze Noordzee. Maar ze kijken ook naar de voordelen. Het zijn propere mosselen, er is geen bodemberoering en ze groeien behoorlijk snel. Een proefpanel zei alvast dat de mosselen een zacht en zilte, maar heel toegankelijke smaak hebben. Het vleesgehalte ligt ook tussen de 30 en 40 procent, terwijl de normale op zo’n 25 procent zitten. Daarom werkt de Colruyt Group graag mee aan een duurzaam product uit de Noordzee.
Geef als eerste een reactie