Belgian Vegan Awards

De Belgische veganismevereniging BE Vegan vzw heeft opnieuw haar Belgian Vegan Awards uitgereikt. Via allerlei kanalen werden veganisten of sympathisanten van…… opgeroepen hun stem uit te brengen over een product, een zaak of initiatief.

Grootstedelijk
Opvallend bij de toekenning van de awards is dat vooral steden zoals Gent, Antwerpen en Brussel heel wat vegan hotspots kennen. Wellicht terecht, maar het lijkt er toch sterk op dat er heel veel aandacht is besteed om net in die grote steden campagne te voeren. Alsof provinciesteden zoals Kortijk, Genk, of pakweg Lokeren weinig of geen Vegan zaken hebben. De Vegan Awards werden onderverdeeld in verschillende categorieën.

Tussen frisco en pizza
In de categorieën beste product nationaal en internationaal scoren alternatieven voor zuivel hoge punten. ALPRO Not MLK werd verkozen tot het beste product nationaal. In de categorie beste product internationaal mag Magnum zich de winnaar noemen. De vegan magnums vallen duidelijk in de smaak bij de Belgische vegans! In een eerste reactie verklapte Magnum alvast dat er nog nieuwe vegan producten aankomen. The Vegan Butcher’s Choice mag al hun derde award op de trofeekast zetten. Vorig jaar verdienden ze een award met het beste vegan product, dit jaar eindigden ze op kop in de categorie catering. Het beste vegan fast food concept werd Falafel Tof te Antwerpen met op de tweede plaats De Frietketel te Gent. In de categorie Pastry gingen de vegan cinnamon rolls van Have A Roll (Antwerpen en Gent) met de trofee aan de haal. Lucifer Lives Coffee te Brussel schijnt het beste vegan lunch adres te zijn terwijl ontbijten en brunch het best kan bij Madam Bakster te Gent. Wie naar een vegan lunch op zoek is vind heel terecht het beste adres in Gent bij Epiphany’s Kitchen. Met verschillende vestigingen krijgt Greenway de award voor Best Food Chain. De beste Vegan shop is de verpakkingsvrije winkel Robuust uit Antwerpen. Het beste vegan kookboek is, volgens de deelnemers aan de stemming van Lisa Wuyts met Vegan Klassiekers. De meest opmerkelijke nieuwkomer is Plant A Pizza dat vegan pizza’s in de afhaaletalage plaatste.

Ingraven
Na het vegetarisme lijkt vegan het nieuwe toverwoord binnen de nieuwe trends voor de horeca. Met deze awards richt de organiserende vzw ziin pijlen duidelijk op reeds vaste waarden en grote steden. Dat die vaste waarden het in ook moeilijke tijden blijven goed doen is terecht en lovenswaardig maar dat alleen grootsteden aan bod komen lijkt er op dat een deel van de Vegan beweging zich aan het ingraven is om zich te beschermen tegen de vloedgolf van vegan producten en eetgelenheden die het ganse land (en wereld) aan het overspoelen is.


Foto: Epiphany’s Kitchen Gent

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*