Belgian Bocuse d'Or Academy

De nieuwe Bocuse d’Or-campagne is officieel van start gegaan. Het Comité Belgian Bocuse d’Or Academy heeft de wedstrijddatum en de thema’s voor de nationale selectie bekendgemaakt. De nationale selectie zal plaatsvinden op zondag 17 november tijdens Horeca Expo in Gent.

Tijdens diezelfde beurs zal ook de commis aangeduid worden. Beiden zullen ons land verdedigen tijdens de Europese halve finale in Tallinn in juni 2020. En hopelijk ook in de wereldfinale in Lyon in 2021. Samen zullen zij moeten proberen om even goed of beter te doen dan Lode De Roover en Piet vande Casteele. Onder leiding van coach Jo Nelissen zette dit succes duo het beste Belgische resultaat sinds heel lang neer. Iets dat nog nazindert bij veel foodies.

Twee thema’s
De nationale preselectie volgt de procedure van de halve en wereldfinale. Dat betekent dat de kandidaten in 5u35min twee gerechten moeten bereiden volgens een opgelegd thema. Het eerste gerecht moet gepresenteerd worden op bord, het tweede op plateau. In beide gevallen voor veertien personen.
In het eerste gerecht moeten de Belgische kandidaten aan de slag met verse paling, in een warme bereiding, met garnituren naar keus. Het tweede thema is Anjou-duif, verplicht op karkas te garen. Dus géén vacuümbereiding, wat in de lijn ligt van Lyon 2019. Terug naar de essentie .
In de tweede bereiding moeten de deelnemers drie garnituren voorzien. Twee daarvan zijn vrij te kiezen; het derde moet een aardappelbereiding zijn.
Kandidaat-deelnemers aan de Bocuse-preselectie moeten geboren zijn vóór 27 januari 1998. Kandidaturen moeten voor 3 juni naar het secretariaat van het Comité Belgian Bocuse d’Or Academy gestuurd worden. Bij de kandidatuur horen de uitgeschreven recepten en foto’s of schetsen van de bereiding bijgevoegd zijn.

Commis Challenge
De zoektocht naar een opvolger voor Piet Vande Casteele, de commis, zal zijn besluit kennen op de laatste dag, donderdag 21 november, van Horeca Expo 2019. Dan vindt de Commis Challenge plaats. De deelnemers aan de Commis Challenge moeten een zeetongfilet à l’Ostendaise bereiden voor zes personen, te dresseren op bord. Zij moeten drie garnituren voorzien, waarvan één aardappelbereiding. De winnaar daarvan zal de Belgische Bocuse-kandidaat bijstaan tijdens de Europese halve finale in Tallinn zeven maanden later in juni 2020. En met een stille hoop ook in de wereldfinale in Lyon in 2021. Kandidaat-deelnemers voor de Commis Challenge hebben wat minder tijd om zich in te schrijven want dat moet gebeuren ten laatste op 30 april. De Commis Challenge van Bocuse d’Or Belgium staat open voor alle jongeren en/of leerlingen van Belgische Hotelscholen met Belgisch paspoort, geboren na 27 januari 1999.
Info, inschrijvingen en wedstrijdreglement: Spuistraat 21 – 2880 Bornem – info@bocusedor.be