BBB Promotion, Fairebel en BELGIUMeats bundelen krachten om Belgisch Witblauw vlees terug op de menukaart van restaurants te zetten

Het begon allemaal met een observatie en de vragen die daaruit voortvloeien : waarom wordt het vlees op de menukaart van restaurants vooral buiten onze landsgrenzen geproduceerd? Waarom zien we er veel te zelden de letters “BWB” of “Belgian Blue” met trots verschijnen?

Aangezien Belgisch Witblauw ras hier het meest vertegenwoordigd is, met bijna 80%, en veel consumenten bovendien de intrinsieke kwaliteit van dit vlees erkennen, zoals bevestigd door verschillende recent uitgevoerde onderzoeken[1], lijken deze vragen legitiem.

Op basis van deze observatie werd het collectieve label-merk “Bleu Vallon” geboren, op initiatief van de vzw Blanc-Bleu Belge Promotion. Deze vereniging wil via dit merk premiumproducten aanbieden om de knowhow van onze boeren die hun vee lokaal en duurzaam fokken te benadrukken en smakelijk, gezond en belgisch witblauw-gecertificeerde vlees aanbieden.

En het is nog steeds in deze context dat de fokkers van de vzw BBB Promotion, de fokkers van de coöperatie Faircoop op initiatief van het Fairebel-merk “het Faire Vlees” en BELGIUMeats hebben besloten om gebruik te maken van hun complementariteit om het BWB-vlees en de knowhow van de fokkers te promoten, en dit via restaurateurs, die de rol van ambassadeurs zullen spelen. En verder is de bedoeling ook een eerlijk inkomen voor fokkers toe te staan, de overname van familiale boerderijen door jongeren te bevorderen, …

Hoe gaan ze het aanpakken?

Door het aanbieden van een premium product: koeienvlees geproduceerd volgens specificaties die onder andere vereisen dat het dier zijn hele leven in dezelfde kudde blijft, zoveel mogelijk graast en lokaal voedsel eet. Bovendien is Bleu Vallon tot op heden het enige label-merk dat de BWB oorsprong kan garanderen.

En volgens het motto van Dany Derval van BELGIUMeats, die via zijn bedrijf Paris Brussels Gastronomy al niche-, lokale, traditionele en ontdekkingsproducten aanbiedt, “de waarheid ligt op het bord”, is er geen twijfel dat anderen zullen ook verleid worden. Dany is zelfs al van plan verder te gaan met het raffineren van vlees of de manier hoe een spier vlees wordt !

Zo vond op 18 februari 2022 een persconferentie plaats op de boerderij van de familie Coheur in Fooz (Awans) om deze samenwerking en het nieuwe product voor te stellen: Fairebel-vlees met het label Bleu vallon bestemd voor de Horeca.

Didier Petry, voorzitter van de vzw BBB Promotion: “Met deze samenwerking en ons Bleu Vallon label willen we het prestige van het Belgisch Witblauw ras in de horeca herstellen. Dit ras heeft enorme smaakkwaliteiten, zeker als het gaat om koeienvlees zoals we zullen aanbieden”.

“Vandaag is weer een belangrijke dag voor onze coöperatie. Dit partnerschap tussen boeren (BBB Promotion en Faircoop) en BELGIUMeats, dat ons Fairebel-vlees, fairtrade vlees, in de horecasector zal vermarkten, zal tot een positief imago van onze landbouw in België en de toekomst van vleesfokkers bijdragen.” getuigde Erwin Schöpges, voorzitter van Faircoop/Fairebel.

De Waalse minister van Landbouw Willy Borsus was ook aanwezig om het initiatief te verwelkomen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*