Barron Hilton overleden.

foto: hilton foundation

De Amerikaanse hotelmagnaat Barron Hilton is op 91-jarige leeftijd overleden. Hij bouwde de wereldberoemde Hilton-hotelketen uit, die werd opgericht door zijn vader Conrad. Barron Hilton stierf een natuurlijke dood in zijn huis in Los Angeles.

Parkeerwachter
Gedurende zijn leven was Barron Hilton een studie in contrasten: conservatief, maar toch gedurfd; competitief, maar toch medelevend; vrijgevig, maar toch zuinig. Zijn harde werk en veerkracht brachten hem ertoe een dynamische en voorbeeldige carrière op te bouwen als ondernemer, sportman en filantroop. Barron Hilton, geboren in Dallas op 23 oktober 1927, verhuisde in 1937 met zijn vader, Conrad N. Hilton, naar Los Angeles. In zijn vrije tijd hield hij van jagen en vissen en was hij graag piloot. Als tiener werkte Hilton in het Town House in Los Angeles voor het parkeren van auto’s voor hotelgasten.

Ondernemer
Voordat hij zich bij het familiebedrijf voegde, verwierf Hilton twee decennia naam als ondernemer. Hij kocht het Los Angeles distributeurschap voor Vita-Pakt Citrus Products en richtte McDonald Oil Co., Air Finance Corporation, de Carte Blanche Credit Card en de Chargers van de American Football League op. In 1966 vroeg het bestuur van Hilton Hotels Corporation hem zijn vader op te volgen als president en chief executive officer, op voorwaarde dat hij afstand deed van zijn voetbalverantwoordelijkheden. De volgende 30 jaar stond Barron Hilton bekend om het creëren van aandeelhouderswaarde en uitbreiding door innovatieve onroerendgoedtransacties, waaronder franchising en een gedurfde stap naar de Las Vegas-gamingmarkt. Van 1966 tot 1996 transformeerde hij het bedrijf en genereerde hij een gemiddeld jaarlijks rendement op de aandeelhouders van 15% met dividenden. Na zijn pensionering in 1996 bleef hij voorzitter van de raad van bestuur, aangezien zijn zorgvuldig gekozen opvolger, Stephen F. Bollenbach, een decennium van fusies en overnames leidde, waardoor Hilton Hotels Corporation een van de grootste en meest succesvolle bedrijven in de branche werd. De hotel- en gamingactiviteiten van het bedrijf zijn in 2006 en 2007 door private equity-bedrijven gekocht.

Groen licht
Hilton wordt in de dood voorafgegaan door zijn geliefde vrouw van bijna 60 jaar, Marilyn Hawley Hilton. Hij laat acht kinderen, 15 kleinkinderen, vier achterkleinkinderen en duizenden vrienden en medewerkers in zijn uitgebreide hotelfamilie na. Groene neonlichten, wereldwijd, zullen zijn naam nog lang doen herinneren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*