Bake-off en zoete verleiding

Thee-arrangementen winnen sterk aan populariteit. Almaar meer Belgische restaurants en horecazaken pakken uit met een heuse afternoon tea naar Brits model. Ze omvatten een assortiment van keurig gepresenteerde zoetigheden, vergezeld van een ruime keuze aan theevariëteiten. Het kleurige ‘theekransje’ biedt de restaurateur mooie winstmarges en de kans om een nieuw clientèle te lokken.

Groot-Brittannië is zonder meer de bakermat van de afternoon tea. De traditie ontstond er volgens verschillende bronnen rond het jaar 1840. De zevende her­togin van Bedford, Anna Maria Russell, zocht naar een manier om de lange tijdsspanne tussen de vroege lunch en het late diner te overbruggen. Haar huispersoneel bediende de dame op haar wenken met naast darjeeling thee ook sandwiches en cake: een gebruik waar haar gasten verlekkerd op waren. De theeceremonie verspreidde zich al snel over het Britse eiland. Tot voor kort was ze vooral over het Kanaal populair, maar de voorbije jaren is het gebruik ook bij ons aan een forse opmars bezig.

Wat is het?

Een afternoon tea vindt doorgaans vanaf 15 à 16 uur plaats en duurt meestal ruim een uur. Het gebeuren vindt zowel aan een klassieke restauranttafel met stoelen als rond een salontafel met comfortabele zeteltjes plaats. Een afternoon tea bestaat uit traditionele, kleine sandwiches, scones met jam en slagroom en diverse zoetigheden zoals taartjes en cakes. Klassiekers zijn de Victoria sponge, een taartje met frambozenjam en slagroom tussen twee ronde lagen cake en de Dundee cake met onder meer krenten, rozijnen, sinaasappelschil en gedroogde kersen.

Flexibiliteit troef

De afternoon tea biedt het keukenteam alle vrijheid. De scone vormt veelal de enige constante, maar qua zoete en hartige lekkernijen kunt u alle richtingen uit: van een mini-merveilleux, over mini-vlaaien tot mini-eclairs. Londen, het mekka van de afternoon tea,  kent verschillende variaties op het thema. Ma’Plucker in de trendy wijk Soho presenteert een afternoon tea met kleurrijke donuts, terwijl het Ampersand Hotel – niet toevallig gelegen naast het Science Museum – uitpakt met zandkoekjes in dinosaurusvorm en proefbuisjes met verschillende toppings. 

Afternoon tea heeft als voordeel dat restaurants of bistro’s elementen uit hun dessertborden hier een plaats kunnen geven. Hoeveel gebakjes u zelf bereidt en of u al dan niet (deels) een beroep doet op een externe patissier of kwalitatieve fabrikant, hangt uiteraard voor een groot deel af van de beschikbaarheid van uw keukenteam. Niet zelden vullen enkele aangekochte specialiteiten de eigen lekkernijen aan. Niks weerhoudt u ervan om zoetigheden van externe producenten een eigen toets te geven. 

Thee en champagne

Geen afternoon tea zonder thee-assortiment, dat spreekt voor zich. Serveert u de cakes en taartjes in verschillende gangen, dan kunt u per gang een theesuggestie aanreiken. Wie alle onderdelen meteen op tafel plaatst, biedt best een ruime en gevarieerde theekaart. Tea ­pairing maakt het verhaal nog mooier. Muntthee gaat bijvoorbeeld goed samen met chocolade, terwijl earl grey matcht met gebak met citrustoetsen. Net zoals dat bij de hertogin van Bedford het geval was, complementeert darjeeling thee een scone met slagroom. Veel Engelse hotels introduceren een afternoon tea met champagne. Een voorbeeld dat bij ons onder meer navolging krijgt bij Hotel De Orangerie in Brugge. Gasten smullen er voor 35 euro van twee scones met slagroom, diverse artisanale confituren, mini-patisserie en fingersandwiches, met koffie of thee en een glaasje champagne. 

Authentiek servies

Afternoon tea draait om beleving. Elegante mokken en schoteltjes – ouderwetse bloempatronen zijn toe­gelaten – dragen bij tot de sfeer. Een etagère huisvest de zoete verwennerijen. In veel theehuizen bevinden de sandwiches zich onderaan, de scones in het midden en de zoetigheden bovenaan. De afternoon tea fungeert dan als een soort mini-dessertmaaltijd, die de gasten van onder naar boven afwerken. Voorzie daarbij enkele extraatjes, zoals potjes ambachtelijke confituur, honing of verse munt. Vers fruit uit de streek draagt bij tot het verhaal van uw zaak. Aardbeien of kersen werken het geheel smaakvol en sappig af.

Een kwestie van rendabilieit

De grootste drempel om een afternoon tea op de kaart te plaatsen, schuilt veelal in het tijdstip. Veel zaken lassen na de middagshift een korte (relatieve) rustpauze in, terwijl collega’s vasthouden aan het traditionele tearoomverhaal. Hoewel de voorbereidingen voor een afternoon tea eerder beperkt blijven, vergt het concept opnieuw tijd en aandacht van uw equipe. Uw zaak evolueert dan meer in de richting van een ‘all day restaurant’. Het recente verleden toont aan dat zoiets zelfs voor topzaken niet voor de hand ligt. Daar tegenover staan de mooie marges eigen aan de formule. Voor een uitgebreide after­noon tea is een prijs van 25 tot 35 euro zowat de standaard. Gezien de beperkte investeringen behoort een testevenement tot de mogelijkheden. Een afternoon tea rond Moederdag leert u of het praktisch haalbaar is en of uw clientèle het concept in de armen sluit.

High tea en afternoon tea
Veel horecazaken hanteren ook de term high tea. Een benaming die niet helemaal klopt, aangezien de -Engelsen high tea omschrijven als een broodmaaltijd met warme snack, zeg maar de afternoon tea voor de arbeidersklasse. Het woord ‘high’ doelt vooral op de hoge tafels waarrond iedereen plaatsnam.

auteur: Kurt Deman

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*