Antwerpen Proeft is klaar voor jubileumeditie

Van donderdag 18 mei tot en met zondag 21 mei verwelkomt culinair festival Antwerpen Proeft foodies en bourgondiërs uit heel het land op zijn lustrumeditie, indoor en outdoor aan de Waagnatie. Antwerpen Proeft maakte op maandag 17 april in hotelschool PIVA de deelnemende restaurants, chef-koks en culinaire speciaalzaken voor zijn feestelijke 15de editie bekend. Opmerkelijke namen zijn driesterrenchef Viki Geunes en sterrenchefs Roger van Damme en Wout Bru, die in 2023 helemaal terug is. Verder valt het hoge aantal debuterende restaurants op, plus Gault&Millau’s Cocktail Bar of the Year 2023, Tazu. Ook de nevenpodia ATAG Live Stage en Weber Grill Academy werden voorgesteld.

“We hebben voor deze 15de editie alle registers opengetrokken en kosten noch moeite gespaard om de bezoekers een extra feestelijk menu voor te schotelen,” vertelt organisator Claudia Engelen. “Hierbij is naar de essentie van het festival gegaan: Antwerpen Proeft wil een staalkaart zijn van wat ’t stad en Vlaanderen anno 2023 gastronomisch en culinair te bieden hebben, dé jaarlijkse verzamelplaats voor de mooiste restaurants uit Antwerpen en omstreken.”

Het resultaat is een line-up die tot de verbeelding spreekt. Zo zijn een aantal household names er na enkele jaren terug bij. Tegelijkertijd telt deze editie meer debutanten en nieuw bloed dan ooit (op de eerste editie in 2007 na). Volledige deelnemerslijst via deze link.

“We trekken met Antwerpen Proeft niet énkel de kaart van de pure gastronomie en sterrenchefs of énkel authentiek streetfood van hoog niveau,” vult organisator Ward Ramaekers aan. “Maar we willen de bezoekers ook laten proeven van álles daartussenin wat de moeite is. Zo zul je op ons festival eveneens jonge, opkomende talenten aan het werk zien – de sterren van morgen – en ontdekken wat nieuw en hot is. Je vindt bij ons zowel klassiek Frans-Belgische topgerechten als smaakbommen uit de authentiek Midden-Oosterse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse keukens. En ook de zoetekauwen komen ruimschoots aan hun trekken. Je mag de beste chocolatiers en patissiers verwachten. We maken er in het lange weekend van Hemelvaart één groot proeffestijn van, voor iedereen.”

Lijst met alle gerechten via deze link.

Wout Bru is back

Wout Bru was erbij op de 10de editie van Antwerpen Proeft. 7 jaar later (en nadat hij met restaurant Le Grand Verre uit Durbuy exact 5 weken geleden zijn eerste ster kreeg) is hij opnieuw van de partij.

Sterrenchef Van De Dag

De centrale stand Sterrenchef Van De Dag was bij zijn introductie in 2022 een van dé succesnummers op Antwerpen Proeft. Elke van de vier festivaldagen neemt een andere – Antwerpse – sterrenchef de honneurs waar. Donderdag 18 mei (Hemelvaart) is dat Fine Fleur * · Thomas Diepersloot · Antwerpen, vrijdag 19 mei Het Gebaar * · Roger van Damme · Antwerpen, zaterdag 20 mei Nebo * · Dimitri De Koninck · Antwerpen, en zondag 21 mei Zilte * * * · Viki Geunes · Antwerpen, trouwens de eerste keer dat een driesterrenchef komt koken op Antwerpen Proeft. De gerechten van restaurants Le Grand Verre, Fine Fleur, Het Gebaar, Nebo en Zilte worden op 28 april bekendgemaakt.

Meer dan food en drinks: ATAG Live Stage, Weber Grill Academy en ‘Smaakverhalenverteller’

Als bezoeker van Antwerpen Proeft geniet je aan de nieuwe ATAG Live Stage van gratis kookdemonstraties met bekende koppen, masterclasses en proeverijen. Je hoeft je voor de ATAG Live Stage niet in te schrijven, je springt gewoon binnen. Een sneakpeek (meer namen en acts volgen binnenkort):

Leer met restaurant Boker Tov de perfecte hummus en sabich maken · masterclass met proeverij

Easy gerechten voor de BBQ en outdoor cooking met Zouterover, in 2018 winnaar van de tv-kookwedstrijd ‘Grillmasters’ · kookdemonstratie

Cocktailworkshop met likeuren van Bols en premium mixers en tonics van Double Dutch

Guess my wine: ludieke interactieve workshop in duo’s over de kleur, geur en smaak van Bordeaux-wijnen

Het Zwarte Woud, een bestemming voor fijnproevers: van zwartewoudham tot Schwarzwälder Kirschtorte · kookdemonstratie met proeverij

Sterrenchef Gilles Melchior van restaurant Melchior en de nieuwe Celcius°Cooking-technologie van ATAG · kookdemonstratie

Bezoekers kunnen ook een gratis BBQ-kookworkshop aan de Weber Grill Academy meepikken. Ceremoniemeester is Birger Allary, in 2017 winnaar van de tv-kookwedstrijd ‘Mijn pop-uprestaurant’.
Voor de Weber Grill Academy schrijf je je in op Antwerpen Proeft zelf of vooraf al, online via proeft.be vanaf woensdag 26 april.

Nieuw op het festival is de interactieve stand van Visit Antwerpen. Actrices brengen hier ‘Smaakverhalenverteller’: een interactieve en humoristische culinaire theatermonoloog over Antwerpse streekproducten door de geschiedenis van Antwerpen. De verhalen over onder meer TUC-koekjes en Wycam’s-borstbollen zijn doorspekt met wist-je-datjes. Als toeschouwer kun je deze op-en-top Antwerpse producten ook proeven.

Tickets with benefits

Toegangstickets zijn online en aan de deur beschikbaar. Ter plaatse zijn elke dag steeds voldoende kaartjes te verkrijgen. Bezoekers kiezen zelf de dag en het uur waarop zij naar Antwerpen Proeft komen, en bepalen zelf hoelang zij op het festival blijven.

Met een ticket stap je een wereld binnen van 35 toprestaurants en gerechten om duimen en vingers bij af te likken. Daarnaast kun je naar (A) gratis kookdemonstraties met bekende koppen, proeverijen en culinaire vertellingen, kun je deelnemen aan (B) een gratis BBQ-workshop, krijg je (C) een gratis drankje van Bru en kun je (D) een van 25 gratis etentjes voor twee op restaurant winnen.

Voorverkoop bij deelnemende restaurants en speciaalzaken = € 9,00
Voorverkoop online t.e.m. zondag 30/04 = € 10,50
Aan de deur en online m.i.v. maandag 01/05 = € 12,00

Antwerpen Proeft verhoogt de prijs van zijn tickets niet. Het festival wil zo toegankelijk mogelijk blijven, zeker bij zijn jubileumeditie. En voor kinderen die in 2011 of later zijn geboren, is de toegang gratis.

Over culinair festival Antwerpen Proeft

Antwerpen Proeft, als pionier gestart in 2007, geldt als een vaste waarde op de culinaire en toeristische agenda, met bezoekers uit heel België en Nederland. Het festival viert in 2023 zijn 15de editie, van donderdag 18 mei (Hemelvaart) tot en met zondag 21 mei.

Gerenommeerde restaurants, sterrenchefs, jong keukentalent en tv-koks bieden op Antwerpen Proeft signatuurgerechten in degustatievorm aan. Nergens anders vind je als bezoeker – helemaal live – op één adres en op één moment zo veel topgerechten voor een fractie van de restaurantprijs: 6 of 7,50 of 9 euro.

Toonaangevende speciaalzaken en artisanale namen prijken eveneens op de affiche van deze lustrumeditie. Gratis kookdemonstraties, workshops en proeverijen zijn andere attracties, net als een onbetaalbaar uitzicht op de Schelde en een bruisende sfeer.

Antwerpen Proeft is meer dan gewoon een middag of avondje uit voor wie van lekker eten (en drinken) houdt. Het is een unieke culinaire ontdekkingsreis, dicht bij huis, en een feest voor alle zintuigen.

Het evenement vindt sinds 2013 plaats aan de Waagnatie, in de wijk het Eilandje. Met zowel indoor als outdoor overdekte stands van restaurants, bars en terrassen kan Antwerpen Proeft ook bij zijn feestelijke 15de editie alle weersomstandigheden aan.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*