Amsterdam wil bruine kroegen beschermen

Op aangegeven van de PvdA in de Amsterdamse gemeenteraad wil de Nederlandse hoofdstad zijn bruine kroegen beschermen. Door ze op te lijsten en ze een gemeentelijke monumentale status toe te kennen hoopt men dat er minder kroegen zullen verdwijnen uit het straatbeeld.

Geen verpoening
Het voorstel van de Nederlandse lees Amsterdamse PvdA werd unaniem aangenomen in de gemeenteraad. Amsterdam zal tevens onderzoeken of de bruine kroegen door UNESCO kunnen erkend worden als immaterieel erfgoed. Volgens PvdA-fractievoorzitter Lian Heinhuis maken de bruine kroegen deel uit van de ziel van Amsterdam. De laatste tijd verdwijnen steeds meer van die “iconische plekken”. Meestal moeten ze plaatsmaken voor kapitaal krachtige investeerders. “De identiteit van de stad moet niet worden bepaald door wie het meeste geld heeft” volgens Heinhuis.

Monument
Bedoeling is dat de gemeente de bijzondere bruine kroegen in kaart brengt. Zo kan worden nagegaan hoeveel bruine kroegen verdwijnen. Kroegen die dat nog niet zijn, zouden als gemeentelijk monument worden aangewezen. Die status heeft onder meer als gevolg dat een deel van het interieur van de kroeg niet zomaar veranderd mag worden. Ook het opstarten van een traject bij UNESCO moet de bruine kroegen beschermen. De combinatie van verschillende voorstellen moet ervoor zorgen “dat de bruine kroegen, die zowel cultuurhistorisch, sociaal als economisch belangrijk zijn voor onze stad, niet uit het straatbeeld zullen verdwijnen”, zegt Heinhuis.

Iets om over na te denken in onze steden of beter nog op Vlaams niveau?

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*