Amerikaanse studie die horeca bestempelt als superverspreider is totaal irrelevant

Volgens een onderzoek van de Stanford Universiteit in Californië vindt een groot deel van de coronabesmettingen plaats in restaurants, cafés en fitnesszalen. Deze bevindingen staan te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

De wetenschappers van de Stanford universiteit gebruikten een computermodel op basis van anonieme gsm-data, demografische data en epidemiologische schattingen. Dat computermodel analyseerde waar mensen naar toe gaan, hoe lang ze er bleven en hoeveel anderen er op dezelfde plek waren. Op die manier onderzocht het computermodel tussen maart en mei het gedrag van ongeveer 98 miljoen mensen in 10 Amerikaanse grootstedelijke gebieden, waaronder New York, Washington DC, Chicago en Los Angeles. Op die manier werden de bezoeken aan 553.000 locaties onderzocht.

Superverspreider

Volgens de modellen gebeurden de meeste besmettingen vooral in cafés, restaurants en fitnesscentra, plaatsen die door de wetenschappers als superverspreiders worden weggezet. Conclusie van de studie is dat de meeste besmettingen plaatsvinden in gesloten ruimtes, waar mensen zich lange tijd bevinden.

Vergelijkbaar met België ?

Vanuit de Belgische horeca kwam terecht de reactie dat de situatie in de horeca in de USA totaal niet vergelijkbaar is met die in België, waar er enorm veel maatregelen genomen werden ifv social distancing, mondmaskers, beperkingen van aantal klanten, hygiëne, enz.

De studie van Stanford University heeft geen enkele relevantie naar België toe, en is door de Belgische dagbladpers en andere media (radio en tv) zonder enige duiding gepubliceerd. De schade die dit toebrengt aan het imago van de horeca is dan ook enorm.

1 Comment

  1. Overduidelijk dat de pers enkel op sensatie uit en geen enkele bron controleerde. Sterk politiek gebonden is. Wat ook een zeer onbetrouwbare bron is, en in de sporen wil lopen van onze jeugdige premier, die anti horeca is.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*