Alliance maakt macht

foto:brouwerij Debrabandere

Brouwerij De Brabandere uit Bavikhove bestaat 125 jaar en Brouwerij Dubuisson uit Pipaix 250 jaar. Zonder maar één zweem van federalisme of confederalisme hebben beide brouwerijen de handen en hun kennis in elkaar geslagen om samen twee exclusieve bieren op de markt te brengen.

De bieren kregen heel toepasselijk de naam ‘Alliance’ . Beide brouwerijen maken deel uit van Belgian Family Brewers, waar de Belgische familiale brouwerijen zich verenigen om Belgisch bier wereldwijd bekend te maken. Het was binnen die vereniging dat Hugues Dubuisson en Albert De Brabandere elkaar vonden en overlegden om dit gezamenlijk project op te starten.

Ruilhandel
Al snel werd duidelijk dat het niet bij 1 bier kon blijven. “We zijn vertrokken vanuit de sterktes van beide brouwerijen”, aldus Hugues Dubuisson. “Zo geldt onze Brouwerij Dubuisson als referentie voor de sterkere bieren, terwijl Brouwerij De Brabandere een mooie reputatie heeft in foedergerijpte bieren. We verzamelden onze brouwers rond de tafel en besloten aan de slag te gaan met elkaars specialiteit”. Zo verhuisde een Petrus Quadrupel gebrouwen bij Brouwerij De Brabandere naar het Waalse Pipaix om 6 maanden te rusten op eikenhouten wijnvaten uit de Bourgogne. En de Bush Caractère van Brouwerij Dubuisson kreeg een extra dimensie door het in het Vlaamse Bavikhove te versnijden met Petrus Aged Pale die tot 2 jaar rijpt in de imposante foeders bij Brouwerij De Brabandere.”

Horeca
Het eindresultaat is een compromis à la Belge met 2 bieren in een champagnefles op een beperkte oplage voor de retail . Of en hoe het bier bij de horeca zal geraken is nog onduidelijk. De brouwerijen zijn bijzonder trots op het resultaat van hun samenwerking. “Steeds meer Belgische brouwerijen werken samen met buitenlandse bieren, maar dat Vlaanderen en Wallonië samenwerken is redelijk uniek. Nochtans zien we alleen maar voordelen. We willen samen het Belgisch bier promoten en in dit geval twee bijzondere verjaardagen vieren.” Ons inzien kan dat alleen door het bier ook achter de toog een plaats te geven.