Albert Adrià sluit tijdelijk alle restaurants

SONY DSC

Albert Adrià heeft besloten al zijn restaurants in Barcelona tijdelijk te sluiten vanwege COVID-19, dat dodelijk is gebleken voor de restaurantsector. Albert heeft een gastronomisch imperium in de stad met vijf restaurants waarvan vier met een Michelinster. Dit zijn Tickets, Enigma, Pakta en Hoja Santo.

Albert, die samen met zijn broer Ferran in el Bulli bekendheid verwierf, creëerde deze groep restaurants in dezelfde streek van Barcelona en hij noemde ze “een gastronomisch pretpark met gedifferentieerde concepten in dezelfde buurt”.

De restaurants zijn zeer gewild bij fijnproevers die nieuwsgierig zijn naar de magie van el Bulli in het verleden, maar zijn gezwicht voor het gebrek aan toerisme.

Een kleine aankondiging op de website zegt dat de restaurants tot nader order gesloten zijn.

Catalaanse kranten hebben gemeld dat de afwezigheid van toeristen een deuk heeft gemaakt in dit rijk, maar terwijl het personeel zich zorgen maakt over hun toekomst, vertelde Albert Adrià de Spaanse media dat de restaurants geleidelijk aan open zullen gaan als de gezondheidssituatie verbetert.

In Barcelona heeft het restaurant Hisop vorige week moeten sluiten vanwege een positief geval van COVID-19 bij een van zijn werknemers. Er waren vorige week twee illustere sluitingen in Spanje. El Celler de Can Roca moest sluiten nadat personeelsleden positief hadden getest, en ook DiverXo in Madrid werd omwille daarvan gesloten.

Barcelona als culinaire hoofdstad onder druk

Barcelona is een van de top foodbestemmingen in de wereld. Roger Pallarols, directeur van de restaurantvereniging in de stad, zei echter dat het gastronomische leiderschap van de stad op het spel staat, zowel nationaal als internationaal. “De stad lijdt niet alleen onder een gebrek aan toerisme, maar ook onder een daling van de lokale consumptie. Het zou een decennium kunnen duren voordat de sector zich herstelt,” zei hij.

Noem de achternaam Adrià aan elke voedselliefhebber en ze zullen meteen denken aan el Bulli, het iconische restaurant van Ferran Adrià in de buurt van de stad Roses, in Catalonië, Spanje. In datzelfde restaurant was zijn broer Albert werkzaam in de banketbakkerij. Samen hielpen ze de Spaanse keuken op de wereldgastronomische kaart te zetten, wat waarschijnlijk het beroemdste restaurant ter wereld is. Op het hoogtepunt had het 400 aanvragen voor elke tafel in het restaurant dat slechts zes maanden per jaar geopend was.

Ze choqueerden de culinaire wereld toen ze besloten het restaurant in 2011 te sluiten, maar zoals Albert zegt, “we moesten het monster doden voordat het ons doodde”.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*