
Een goed en vooral doelmatig afvalbeheer zal in de nabije toekomst een steeds grotere rol spelen bij catering- en grootkeukenbedrijven. Bovendien blijven de wettelijke vereisten evolueren in de richting van het gebruik van altijd maar meer duurzame materialen, ter beperking van de afvalberg en bescherming van het milieu.
Een geleidelijke of snelle overschakeling op meer duurzame voorwerpen in keuken en kantine is in de eerste plaats een kwestie van een goed imago. Uiteraard kan dit een belangrijk “verkoopsargument” zijn in deze foodtijden met een groeiende aandacht van het brede publiek en de talrijke media voor duurzame en vooral kwaliteitsrijke voeding. En hierbij is het aangeraden om het duurzame karakter van uw beheer op één of andere manier in de kantineruimte aan de bezoekers te tonen, bijvoorbeeld via speelse menubriefjes waarin bij wijze van spreken het duurzame karakter van zowel bestek en vork als het voedsel dat erin ligt beschreven en geïllustreerd wordt.
Maar de belangrijkste reden om op het gebruik van duurzame materialen over te schakelen ligt in de toegenomen wettelijke druk vanwege verschillende overheden. Zo heeft de Europese Unie vrij recent een nieuwe wet uitgevaardigd dat het gebruik van “plastiek voor eenmalig gebruik” sterk aan banden legt. Dit is dan ook een duidelijke reactie op de beroemde en vooral beruchte “plastieksoep” die nu al overvloedig in zeeën en oceanen ronddrijft.
Deze Europese richtlijn moet in het jaar 2021 in de wetgeving van alle 27 lidstaten opgenomen zijn. En hierbij zullen wegwerpartikelen zoals bestek, bordjes, rietjes en roerstaafjes uit plastiek vanaf het begin van dat jaar ook in de Belgische horeca en catering verboden worden.
Maar gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die nieuwe duurzame producten op de markt brengen, die langzaam maar zeker goedkoper worden. Bekende voorbeelden zijn uiteenlopende soorten afbreekbare verpakkingsmaterialen of potjes en dozen die in karton aan de klant geserveerd worden. Deze duurzame disposables – ofwel (wegwerp)voorwerpen in natuurlijke, afbreekbare materialen – en verpakkingen verschijnen dan ook steeds meer in onze horeca. Maar dergelijke duurzame materialen ontmoeten we echter ook in servicevoorwerpen zoals messen, vorken, lepels, borden, koffiebekers, (houten) roerstaafjes of rietjes.
Het beste afvalbeleid bestaat er natuurlijk in om zo weinig mogelijk weg te gooien. Maar dat is niet altijd zo eenvoudig. Een bekend voorbeeld op het gebied van het vermijden van voedselverspilling is portionering, waarbij de maaltijdporties aldus aangepast worden aan de wensen van de gemiddelde bezoeker van de kantine. Verder zijn er ook kantines die de maaltijden die nog consumeerbaar zijn verkopen op het einde van de dag aan een (sterk) verlaagde prijs, en vaak maken ze daarbij gebruik van een speciale App. In elk geval vindt u heel wat informatie over duurzame vormen van catering (met uitgewerkte case-studies en praktijkvoorbeelden) op de website www.allesovercatering.nl.
In principe is elk bedrijf in ons land verwoordelijk voor het beheer van haar afval. Als cateraar probeert u natuurlijk om de verschillende afvalstromen binnen uw bedrijf zoveel mogelijk intern te regelen. Maar een flink deel van het (externe) afvalbeheer kan echter aan een gespecialiseerd bedrijf uitbesteed worden. Een mooi voorbeeld van zo’n bedrijf is Refood (zie www.refood.be), dat gespecialiseerd is in het inzamelen en verwerken van organische resten zoals voedselafval. Met één stop van een vrachtwagen haalt Refood keuken- en etensresten, gebruikte frituurolie en vet, verpakte en onverpakte vervallen levensmiddelen en organische resten vanuit de voedingsindustrie op. Het opgehaalde afval wordt vervolgens volledig omgezet tot grondstoffen voor toepassing in biogascentrales, veevoeding, petfood, oleochemie en biodiesel. Bijna 5.000 klanten liggen over nagenoeg alle gemeenten in ons land verspreid. En het gaat om een breed pallet binnen de horecasector, gaande van de frituur en het restaurant op de hoek, de landelijke retail en de algemene voedingsindustrie tot catering en grootkeukens in de zorgsector, scholen en openbare diensten.
op de foto: een recente Nederlandse uitvinding : koffiekopjes die van “koffiedik” ofwel koffie-afval gemaakt zijn.
Geef als eerste een reactie