
Het podium van de wereldfinale Bocuse d’Or 2019 was zeer Scandinavisch getint. Het brons was voor Noorwegen, het zilver voor Zweden en het gouden beeldje uiteindelijk voor Denemarken. Neem daarbij Finland op de vierde plaats en culi-freaks weten welke richting de volgende reis uitgaat. Geen podium plaats dus voor onze Belgen die nochtans pareltjes van gerechten presenteerden. Uiteindelijk werd het een verdienstelijke achtste plaats voor onze landgenoten. Het Belgische team bestond uit de 35-jarige Lode De Roover chef van ‘Fleur de Lin’ in Zele, Piet Van de Casteele zijn commis en coach Jo Nelissen. Sinds de herfst van 2017 was de ploeg al aan het trainen, de laatste maanden heel intensief met drie trainingsdagen per week. Sinds maandag waren al 150 supporters in Lyon om er het Belgische team , luidruchtig, aan te moedigen. Daar kwamen ook nog verschillende koks bij en Vlaams minister voor Toerisme Ben Weyts .
Op naar 2O2O
BOCUSE D’OR, opgericht in 1987, is de meest prestigieuze internationale culinaire wedstrijd die zich voor het eerst voor het oog van het publiek en de camera’s afspeelde. De finale, waarin 24 landen vertegenwoordigd zijn, vindt om de twee jaar plaats in Lyon tijdens de Sirha-beurs. Om aan de wereldfinale te kunnen deelnemen, moeten de laureaten eerst hun nationale wedstrijd winnen, en vervolgens deel uitmaken van de 12 beste teams van de Bocuse d’Or Europe om tot slot een plaats te veroveren onder de 24 finalisten van Lyon. Sinds de oprichting van de kookwedstrijd in 1987 wist België al zes medailles in de wacht te slepen, maar nog nooit een gouden. Een podiumplaats is overigens geleden van 1999. Dit was de eerste Bocuse d’Or finale zonder de grootmeester Paul zelf. Hij werd uitgebreid herdacht en vertegenwoordigd door zijn zoon en dochter. De volgende Europese finale gaat door in Estonia, in Tallin in 2020 .