Aviko, onderdeel van Royal Cosun, behoort tot de top vijf van aardappelverwerkende bedrijven van de wereld en bestaat exact 60 jaar. Het jubileumjaar van Europa’s marktleider in aardappelproducten binnen het out-of-home segment, vooral de horeca, krijgt op donderdag 20 oktober extra glans met de officiële opening van de nieuwe site in Poperinge. In West-Vlaamse velden heeft het van origine Nederlandse bedrijf een site van acht hectare neergepoot die 220.000 kilo aardappelvlokken en maar liefst 3,5 miljoen kilo diepvriesfrieten produceert per week. Ruimschoots voldoende om elke Belg wekelijks een pakje friet voor te schotelen. Een friettunnel van 67 m lang en een vrieshuis van 42 m hoog met de oppervlakte van een voetbalveld moeten de sterke positie en de groei van Aviko bestendigen. Naar analogie met de tagline, “We bring joy to tables all over the world”, heeft Aviko in 2021 2,5 miljard tafels bereikt. Het doel voor 2025 is om dat cijfer op te trekken naar drie miljard.
Belgische frieten nummer één van de wereld
De wereldwijde vraag naar aardappelproducten stijgt jaarlijks gemiddeld met 4%, vooral dankzij de groeiende behoefte in Centraal- en Oost-Europa en Azië. Een extra motivatie voor Aviko om zich te versterken in hét land van de friet. Een eretitel die niet enkel figuurlijk maar ook letterlijk aan België toebehoort, want ons land is sinds een vijftal jaar de grootste producent van diepvriesfrieten ter wereld.
Aviko heeft voor de regio Vlaanderen gekozen voor de centrale ligging in de Noordwest-Europese aardappelgordel, de knowhow in de regio en de kennis en het commitment van de Belgische medewerkers. De Poperingse site ligt letterlijk tussen de aardappelvelden en op een figuurlijke steenworp van de grens met Frankrijk. Daarom is het weinig verrassend dat zo’n 35 tot 40% van de 190 werknemers in Poperinge de Franse nationaliteit draagt. Ook in het vlakbij gelegen Proven, de oorspronkelijke site van Aviko in België, werken ongeveer 200 medewerkers. Daar worden bijvoorbeeld purees, gratins en andere aardappelspecialiteiten bereid terwijl de productie in Poperinge aan frieten en aardappelvlokken gewijd is met een wereldwijde afzetmarkt. In totaal telt Aviko een assortiment van ruim honderd aardappelproducten verkrijgbaar in meer dan 110 landen waar het vooral bedrijven in de foodservice, zoals horecazaken, bedient. Het merk Aviko is ook te verkrijgen in supermarkten.
Patatten upcyclen
De frietfabriek in Poperinge is de modernste van Europa dankzij de focus op duurzaamheid en op de ver doorgedreven digitalisering. Zo implementeert Aviko heel veel metingen en sturingen door alle processtappen heen om optimale efficiëntie, kwaliteit en voedselveiligheid te garanderen. Dit laat de aardappelverwerker toe om tot wel honderd soorten frieten te verwerken, die verschillen in aardappelsoort, afmetingen, kleur en gaartijd, om de verschillende verpakkingen niet te vergeten. Het vriesmagazijn is volledig geautomatiseerd en gerobotiseerd, met een menselijke inbreng die tot een minimum wordt beperkt.
Aviko staat niet alleen voor veel frieten, ook voor duurzame frietproductie. Niets van de aardappelen gaat verloren. Elke patat heeft een schilverlies van 8% en met bijna 40 miljoen aardappelen per week blijven er aardig wat schillen over. Die worden opgehaald aan de site in Poperinge om er veevoeder van te maken. Bij het snijden van de aardappelen komt een vloeistof met zetmeel vrij dat gerecupereerd wordt om bijvoorbeeld te gebruiken bij de productie van behanglijm of papier.
“Bij Aviko zijn we blij dat we oplossingen hebben om de schillen en de zetmeelvloeistof te recycleren. Toch blijven we intens onderzoeken hoe het nog beter kan. We zoeken alternatieven om in de toekomst de restanten van een aardappel naar een hogere toegevoegde waarde te kunnen tillen, in bijvoorbeeld de voedingssector”, zegt Cor Koole, Project Manager van de site in Poperinge.
Duurzame frietfabriek
De site in Poperinge heeft in de eerste plaats een duurzaam transportbeleid dankzij de uitstekende ligging te midden van de West-Vlaamse aardappelstreek. Alle aardappelen komen rechtstreeks van de velden in de directe omgeving, zo worden er geen onnodige kilometers verreden. De warmtekrachtcentrale en de ruim 2.500 zonnepanelen op het dak van het vrieshuis leveren samen voldoende elektrisch vermogen op voor de autonome werking van de site.
Aviko minimaliseert ook geluid en geur. De vetgeur die vrijkomt van de bakoven wordt grotendeels verbrand met biogas dat Aviko zelf genereert, zodat er enkel schone en nagenoeg geurloze lucht de fabriek verlaat. Dat ‘zelfgemaakte’ biogas komt vrij wanneer bacteriën aan het afvalwater toegevoegd worden en het water zo op een biologische manier gezuiverd wordt. Een deel van het gezuiverde water komt terecht in een bufferbekken dat boeren kunnen gebruiken in tijden van droogte.
“Bij Aviko koesteren we de ambitie om CO2-neutraal te worden. De volgende stap is om volledig met behulp van groene stroom te gaan produceren terwijl we nu deels nog op fossiele brandstoffen teren. Dat is een proces van lange adem omdat die machines, die uitsluitend op elektriciteit werken, nog volop in ontwikkeling zijn”, besluit Cor Koole.
Dag,
Kunnen jullie de reden(en) geven waarom dextrose wordt toegevoegd aan frieten?
Want:
-Winkelmanagers -verkopers, zelfs in grote supermarktketens, hebben hier geen zeker antwoord op: ´Ik weet het niet´, ´Bewaarmiddel´, ´Smaakversterker´, ´Zoetmaker´, … Wat is het nu?
-Dextrose heeft een GI van 100!
Dus dat is voor suikerzieken uitgesloten, voor hen is het ziekmakend en zelfs -vergif want- dodelijk.
Bovendien, staat het zelfs niet vermeld op iedere verpakking (bv voorgebakken frieten vd Delhaize): wij zijn daar heel zeker van want wij voelen ons dezelfde dag heel erg ziek -net zoals we iets met glucose/dextrose hebben ingenomen: een heel klein beetje en wij zijn érg ziek en zo dagenlang.
Waarom, dus, kan/wil men geen frieten verkopen zónder dextrose !?
Mvg,
Dhr Olivier Guyot
0485062220