50 jaar hotelschool Stella Matutina

Volgend schooljaar bestaat de Hotelschool Michelbeke, Stella Matutina, 50 jaar. Voldoende reden voor de hotelafdeling om feest te vieren. Daarbij zullen de oud-leerlingen een belangrijke rol spelen zonder het nieuw talent te vergeten.

Zwitsers model
Het was zuster Margriet, de toenmalige directeur, die begin de jaren 70 met een visionerende blik zag dat de textielsector op een terugweg was. De afdeling Snit en Naad verloor aan populariteit, mede door de vlugge opkomst van de industrialisering in die sector. Als ze tussen de Zwitserse bergen de wereldtop halen op gebied van hotelscholen moet een gerenommeerde hotelschool in de Vlaamse Ardennen ook kunnen dacht de zuster. Daarom trok ze naar Lausanne om te kijken hoe het er daar aan toe ging. Oud-directeur en huidig voorzitter van het schoolbestuur Chris Vanderstraeten zette zijn schouders onder het project en bracht de Michelbeekse hotelschool naar de top van de Vlaamse hotelscholen.

Het Hof
Pas vanaf 1984 werden ook jongens toegelaten in de school. Met de start van de BSO-studierichting
Restaurant-Keuken en enkele jaren later de specialisatiejaren Restaurantbedrijf en drankenkennis studeerden de afgelopen jaren talrijke koks en kelners af aan de school. Net zoals het andere hotelscholen ook vergaat werd de school frequent gevraagd voor een opdracht van het Hof. Onder meer het verlovingsfeest van het huidige koningspaar werd door de leerlingen verzorgd. De ongeveer dertig opdrachten voor het Paleis openden deuren naar andere belangrijke evenementen. Zo was ook de bediening van een galadiner op een Europese Top ooit voor de school een pluim op de hoed.

Feestactiviteiten
Het voorbije coronajaar dwong de hotelschool tot heel wat creativiteit en flexibel gedrag. Eén van de troeven die kon uitgespeeld worden waren workshops door oud-leerlingen. Het zette aan tot nadenken over het komende jubileumjaar. Een eerste, groots project, is het uitbrengen van een magazine waarbij niet alleen de geschiedenis aan bod zal komen maar ook vijftig oud-leerlingen over hun job in de horeca en die is veel ruimer dan de job als kok of als kelner/sommelier. Uiteraard zullen we ook de huidige leerlingen betrekken bij het feest. Een tweede luik zijn de gastdocenten. De leerlingen van het tweede tot het zevende jaar zullen overspoeld worden door de praktische kennis van afgestudeerden. Om de muren rond de school nog meer af te breken komt er een mini-Ronde van Vlaanderen, waarin leerlingen een shift in de restaurants van onze oud-leerlingen gaan overnemen.

Positief
Het feestgedruis zal eindigen met een galabanket in het Ronsese Kasteeldomein Saint-Hubert, waarvan beide zaakvoerders, moeder en dochter Annie De Keukeleire en Justine Salomon, oud-leerlingen van de school zijn. Met al die activiteiten wil de school niet alleen feesten maar ook positief kijken naar de toekomst. In Michelbeke zijn ze er van overtuigd dat er nog steeds mooie toekomstperspectieven zijn binnen de horeca. Ondanks de moeilijkheden tijdens de coronaperiode zal de horeca weer overeind krabbelen en willen ze jongeren aanmoedigen om deze veelzijdige richting aan te vatten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*