37 nieuwe sterren voor Michelin Duitsland

Marco Müller

De voorstelling van de Michelin Duitsland Gids 2020 verliep niet zoals voorzien. Michelin had besloten de presentatie en toekenning van de Michelin 2020 Duitsland Gids, die gepland was voor 3 maart in Hamburg, te annuleren. De reden hiervoor is de toenemende verspreiding van het coronavirus en de bijbehorende gezondheidsrisico’s voor deelnemers. De toekenning van Michelinsterren aan restaurants vond digitaal plaats, waaronder een live uitzending via Facebook.,

Eén nieuw 3 sterren restaurant
Het Berlijnse restaurant Rutz , onder leiding van chef-kok Marco Müller, krijgt dit jaar zijn derde ster. Duitsland heeft nu 10 restaurantsonderscheiden op het hoogste niveau door de MICHELIN Gids voor hun uitzonderlijke keuken. De aankondiging van de plotselinge sluiting van het oudste driesterrenrestaurant van Duitsland, de Schwarzwaldstube in Baiersbronn, was een onverwachte domper maar er wordt gewerkt aan de heropbouw. Het legendarische restaurant, dat sinds 1993 de hoogste MICHELIN-gidsprijs had gekregen, werd begin 2020 volledig vernietigd, samen met de Köhlerstube, Bauernstube en het hoofdkantoor van Traube Tonbach Hotel door een hevige brand. De hotelactiviteiten van de “Traube” gaan door en de herbouw van de restaurants wordt alleen maar groter.

Nieuwe 2 sterren
7 nieuwe restaurants gaan de 2020-editie in met een tweede ster, wat de voortreffelijkheid van de Duitse culinaire scene aantoont. Het CODA Dessert Dining- restaurant in Berlijn, gerund door chef-kok René FRANK mag zijn tweede ster ophangen. Twee nieuwe adressen in Beieren sluiten zich ook aan bij de tweesterrencirkel: Les Deux in München en Oberndorfer’s Eisvogel in Neunburg vorm Wald. De Olivo in Stuttgart, de Gustav in Frankfurt am Main, het bianc in Hamburg en de Jante in Hannover vullen de nieuwkomers aan.In totaal hebben de inspecteurs van de 2020-editie twee sterren toegekend aan43 restaurants , een record in Duitsland.

Eén ster
De 29 nieuwe adressen die één ster hebben gekregen, bevestigen de sterke positie van de Duitse gastronomie in Europa. Deze ontwikkeling wordt nog steeds aangedreven door getalenteerde chef-koks met innovatieve ideeën. Van München, via Münster tot Berlijn langs Keulen en Hamburg, Duitsland geniet blijkbaar van een aantrekkelijke, multiculturele culinaire scène van hoge kwaliteit.

Bib Gourmand
Naast een breed scala aan culinaire stijlen, van klassiek Frans tot creatief modern, van mediterraan tot regionaal en veganistisch, onderscheiden de toprestaurants van Duitsland zich door een grote verscheidenheid aan gastronomische concepten. De trend naar “Casual Fine Dining”, die culinair genieten op hoog niveau biedt in een ongedwongen, ontspannen sfeer, gaat onverminderd door. Dit jaar zit er dan ook veel beweging in de categorie “Bib Gourmand”. De MICHELIN Gids Duitsland 2020 bevat 23 nieuwe restaurants met dit onderscheid, waarvan vijf in Berlijn. Dit symbool verwijst naar restaurants met een goede prijs en een goed geprijsde keuken: een driegangenmenu voor 37 euro. Voor de 2020-editie van de MICHELIN Gids Duitsland hebben de inspecteurs in totaal 372 etablissementen toegekend met de Bib Gourmand.

Online of boek

De 57e editie van MICHELIN Gids Duitsland vermeldt 524 hotels en 1.579 restaurants, waaronder 308 sterrenrestaurants, waaronder: 10 driesterrenrestaurants, waarvan er 1 nieuw is; 43 tweesterrenrestaurants, waarvan 7 nieuw; 255 éénsterrenrestaurants, waarvan 29 nieuw; 372 “Bib Gourmand” -restaurants, waarvan 23 nieuw. De selectie is gratis beschikbaar op de nieuwe MICHELIN Guide-website guidemichelin.com. De gedrukte versie van de MICHELIN Gids Duitsland 2020 is vanaf 6 maart verkrijgbaar in de boekhandel.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*