30e verjaardag Gents Pakhuis

Chefs Koen & Olly

Brasserie Pakhuis te Gent viert zijn 30e verjaardag in de stijl zoals we die van het team van Pakhuis gewoon zijn. Met aandacht voor eigen producten maar ook voor lokaal talent. In stijl maar zonder vlaggengezwaai en kitscherige toeters of bellen.

Duurzame schuilkelder
Achter een gasvrije toegangsdeur opende in 1991 Brasserie Pakhuis. De naam is een verwijzing naar de functie van het gebouw tussen de twee wereldoorlogen. De familie Dutry-Colson startte toen EMBALCO (‘Emballage Coloniale’), gespecialiseerd in het verpakken en verschepen van grote, moeilijke stukken naar het toenmalige Kongo tot een klein vliegtuigje toe. De huidige wijnkelder van brasserie Pakhuis deed tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst als schuilkelder. Vandaar de originele toegangsdeur. Het voormalige magazijn in de Schuurkenstraat werd door Antonio Pinto omgetoverd tot een imposante ruimte met toen al duurzame materialen. Hout, marmer en veel koper bepalen nog steeds het imposante interieur. Was de zaak oorspronkelijk een eetgelegenheid in Gent met een extra vagant interieur toen de huidige uitbaters de zaak overnamen kwam er ook een nieuw elan.

Onderscheidend vermogen
Sinds die herstart bouwt Brasserie Pakhuis intensief verder aan haar eigen stukje geschiedenis. Die begon met het vastleggen van een nieuwe missie, die nog steeds actueel is: kwalitatieve, smaakvolle gerechten serveren in een gezellige, vriendelijke en comfortabele omgeving. Die kwaliteitsgarantie is essentieel, en bepaalde veel van de keuzes die volgden. Zo wordt alleen gewerkt met leveranciers die te vertrouwen zijn, en zijn de producten zoveel mogelijk lokaal, biologisch en vers. Dat trekt zich door tot in de details, zoals de keuze voor ecologische poetsproducten. Het zorgde er ook voor dat ze bij Het Pakhuis doorheen de jaren heen heel wat eigen producten ontwikkelden. De Bressekip, varken, lam en parelhoen van de huisboerderij “Ferme Le Devant”, exclusieve oesters, champagne en het huisbier Principale. In alles weet Het Pakhuis zich te onderscheiden.

Feestelijkheden
Manager Dimitri De Cuyper heeft voor 30 jaar Pakhuis gekeken naar het lef en de durf van jonge lokale ondernemers. Omdat de brasserie ook jong geweest is en plaatselijk talent een kans wil geven. Bartender Tim devriendt ontwikkelde met de mensen van Nona een cocktail ‘Trente Zero’. Ja met 0% alchohol. Tijdens de zomermaanden zal die aan de bar of het terras van Pakhuis te proeven zijn. Tijdens de maand september schotelt patissier Joost Arijs enkele dessert creaties naar voor en komt Cédric Van Hoorebeke komt exclusieve pralines naar de klanten van Pakhuis toe. Op 3 oktober is er het diner 30 jaar Pakhuis. Chef Koen Lefever, de vaste waarde van Het Pakhuis, en chef Olly Ceulenaere van restaurant Publiek zullen samen een menu presenteren. Dat de eigen producten van ”Ferme Le Devant” niet op de kaart zullen ontbreken lijkt evident. Daarvoor wordt best nu al gereserveerd. Op 23 oktober is er dan de feestelijke oestermarkt met oesters aan marktprijzen.

Foto: by Jan Vermeersch

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*