300 ‘erkende’ frituristen

Het is een tijd stil geweest rond de frituren en hun frituristen maar de laatste maanden lijkt daar verandering in te komen. Naast enkele goedgemeende privé-initiatieven hebben ook HoReCa Vlaanderen en NAFEVRI gemerkt dat er nog ergens een markt open ligt om leden te werven.

Bijna 300 erkende Frituristen
Dat frituristen plots een te spotten doelgroep zijn blijkt ook uit de kwalificatie die Navefri, Horeca Vlaanderen en Vlaio uit hun mouw hebben geschud. Onder bepaalde voorwaarden kunnen sommige frituuruitbaters een aanvraag indienen tot ‘Erkend Friturist’. Zowat 292 Vlaamse frituuruitbaters zijn vandaag reeds bekroond met de titel van “Erkend Friturist”. De erkenning toont aan welke frituristen echt op ambachtelijke wijze werken en kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats zetten. De titel werd in het leven geroepen door Horeca Vlaanderen en Navefri, de nationale beroepsvereniging voor frituuruitbaters, met de steun van Vlaio.

Voorwaarden en regels
Een erkend friturist gaat akkoord met een aantal voorwaarden en ondertekent de missie en visie van het Vlaams Culinair Manifest. Een weinigzeggend vergeten pamflet uit 2016. Verder dient de friturist te voldoen aan enkele voor de hand liggende voorwaarden, maar ook twijfelachtige en betuttelende regeltjes zijn opgenomen. Naast de wettelijke oprichtingsverplichtingen moet een ervaring van minstens 5 jaar of een frituuropleiding bij Syntra kunnen aangetoond worden. Chefs die afstudeerden aan een hotelschool en een frituur gaan uitbaten komen dus niet in aanmerking. Bovendien moeten de kandidaten een professionele friteuse hanteren met minimaal drie bakeenheden; voorbak, afbak en snacks, en een koeltoonbank gebruiken voor snacks naar HACCP-normen. Mobiele frituren (foodtrucks) worden hiermee nagenoeg al uitgeschakeld. De Erkende Friturist gebruikt als grondstof verse of voorgebakken aardappelen, nooit diepvries. Met voorkeur wordt er gebruik gemaakt van het Bintje naargelang beschikbaarheid of in samenspraak met leverancier een evenwaardig alternatief zoals Agria, Fontana of Challenger. Bovendien ligt de afmeting van de friet tussen de 9mm en 14 mm. Dat wordt meetwerk voor wie nog met hand geschilde frieten werkt. Bovendien moeten de frieten telkens dubbel gebakken worden op de aangewezen temperaturen en volgens de regels van de kunst. Wat die aangewezen temperatuur of de regels van de kunst zijn wordt net niet gespecificeerd. Helemaal van de frietketel gerukt is de eis dat er minimaal acht ‘typische’ frituursauzen moeten aangeboden worden. De laatste voorwaarden zijn dat er steeds mogelijkheid tot afhaling moet zijn naast eventueel verbruik ter plaatse. Bovendien moeten de frieten en toebehoren aangeboden worden in kartonnen bakjes of puntzakken.

Versnippering
Nog op de website staat de eerder potsierlijke omschrijving dat de Erkende Friturist zich kan profileren als een waar vakman en zich differentiëren van de mengelmoes aan snackbars van deze tijd. Bedoeling is om na verloop van tijd een Vlaams netwerk van Erkende Frituristen op te bouwen. Het vakmanschap van de friturist en onze frietkotcultuur zou hierdoor gevrijwaard blijven.

Hier is dus een dubbele kans blijven liggen om de frituur en haar uitbaters de plaats te geven die ze verdienen. Enerzijds is er het grote enthousiasme van enkele privé initiatieven, die commercieel ondersteund worden maar wel een prachtig forum hebben uitgebouwd, en anderzijds een achterhaalde bureaucratie die niet meer mee is met de hedendaagse frituurwereld. Een zoveelste voorbeeld van versnippering binnen de horeca en zij die goedbedoelde initiatieven naar voor schuiven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*