S.Pellegrino lanceert 4de editie van de S. Pellegrino Young Chef Competitie

Wie wordt de volgende grote topchef? Dat is de vraag die S.Pellegrino de komende maanden in de ban houdt. Met de start van de 4de editie van de S.Pellegrino Young Chef competitie richt het Italiaanse watermerk alle blikken wederom op de nieuwe generatie van young chefs.

Jonge koks die naast creatief, technisch onderlegd en innovatief ook sociaal geëngageerd uit de hoek moeten komen. S.Pellegrino gelooft immers stellig in de kracht van gastronomie als een enabler voor sociale impact en verandering. En dus gaat het merk wereldwijd op zoek naar culinaire pioniers waarvan de impact verder reikt dan hun restaurantkeuken.

Dat doet het Italiaanse merk niet alleen. In 12 regio’s verspreid over de hele wereld krijgt het per regio de hulp van een driekoppige jury.
Kenners in kwestie die al menig uur in een restaurantkeuken doorbrach-
ten. Voor het Noord-Westen van Europa met o.a. België, Frankrijk en Zwit-serland als deelnemende landen, zal David Martin de jonge chefs beoor-delen en gidsen. Martin, chef en eigenaar van La Paix in Anderlecht en
superviserend hoofd bij de brasserie van BOZAR, werd zo pas nog door
Gault & Millau uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2019. Aan culinaire per-
soonlijkheid geen gebrek.  

De Belgische chef krijgt het gezelschap van de Franse Anne-Sophie Pic – die ook juryvoorzitter is – en de Zwitserse Heiko Nieder. Twee gevestigde waarden met meerdere Michelin sterren achter hun naam. Welke veel-
belovende chef het tot laureaat van Noord-West Europa schopt, zal de toekomst nog moeten uitwijzen. Dat hij/zij op de steun van enkele culinaire toppers kan rekenen, is een absolute zekerheid. Iemand die dat kan bea-men is Frederic Chastro. De Antwerpse chef-kok van restaurant Sōma vertegenwoordigde de Benelux vorig jaar op de internationale competitie in Milaan na een intense regionale finale. De rol van mentor-chef werd toen ingevuld door Peter Goossens. Tijdens de finale in Milaan serveerde Chastro de jury een rolletje van Belgisch konijn met orgaanvlees, kleine hersenen, biologisch witloof en een pittige saus op basis van donker bier, maar strandde toen er een eerste selectie werd gemaakt om van 21 naar 7 fina-listen te gaan. De Japanner Yasuhiro Fujio ging uiteindelijk met de titel
van beste jonge chef ter wereld aan de haal.
De inschrijvingen voor deze editie van de S.Pellegrino Young Chef competitie werden geopend op 4 februari en lopen nog tot 30 april 2019. Na deze datum komt ALMA in actie. De International School of Italian Cuisine selecteert 10 halve finalisten voor Noord-West Europa die hun signature dish mogen voorstellen aan Pic en co. De driekoppige jury is belast met de keuze voor de regionale finalist, die op zijn/haar beurt in Milaan zal strijden tegen de laureaten uit de 11 andere regio’s. Eén opmerkelijk verschil met de vorige jaren echter, is dat er in 2019 vier awards worden uitgereikt in plaats van één.