Leffe 0,0% op Horeca Expo

De snel groeiende markt van alcoholvrije bieren breidt uit met een volledig alcoholvrij abdijbier. Tot nu ging het vooral om alcoholvrije varianten van pils en andere lichtere bieren.

AB InBev lanceerde eerder onopvallend tijdens Horeca Expo het alcoholvrije abdijbier Leffe. Leffe 0.0% wordt het eerste volledig alcoholvrije abdijbier in België, zegt de brouwer. Vele brouwers trekken de kaart van alcoholarm of -vrij bier (bier onder 0,5% valt in België onder de categorie niet-alcoholisch). Die bieren winnen volop marktaandeel, volgens de brouwgroep. Het marktaandeel van niet alcoholische bieren bedraagt in België momenteel 3,1 procent. Voor AB InBev is het de derde 0.0%-variant, na de pils Jupiler en het Hoegaarden-witbier. Ook deze Leffe is dus volledig alcohol vrij en mag de naam 0,0% dragen. Bij de speciaalbieren was er tot nu toe nog niet veel beweging. Brouwerij De Halve Maan uit Brugge, bekend van de Brugse Zot, lanceerde wel reeds de Sportzot. Het bier met 0,4 procent alcohol is het eerste alcoholvrije speciaalbier van het land, klonk het bij de lancering eerder dit jaar. Maar met deze blonde Leffe komt daar dus een eind aan.

Geheim

“We zijn fier dat we er dankzij de expertise van onze brouwmeesters als eersten in geslaagd zijn om nu ook een alcoholvrij bier te maken dat volledig trouw blijft aan de kwaliteit en authenticiteit van het eigenlijke Leffe abdijbier”, zegt marketingdirecteur Arnaud Hanset van AB InBev West-Europa. Hoe de alcohol aan het bier ontrokken wordt is voorlopig nog een geheim maar naar de lanceringsdatum in de winkelrekken en de horeca zal daar wellicht duidelijkheid over komen. Het bier vervoegt de verschillende Leffe-varianten op de markt en ligt vanaf januari in de winkelrekken en te verkrijgen bij de horeca, maar dus nu al te proeven op Horeca Expo. De eerste reacties die wij konden opvangen waren alvast positief. AB InBev heeft als doel dat tegen 2025 wereldwijd minstens 20 procent van de biervolumes uit alcoholarme of alcoholvrije bieren moet bestaan.