Kapittel Orde van de Oost-Vlaamse Distillateurs

De Orde van de Oost-Vlaamse Meester-Distillateurs organiseerde op de eerste dag van Horeca Expo zijn 28ste Kapittel. Op deze feesteditie lauwerde de Orde verschillende prominenten en horecazaken voor hun bijzondere verdiensten in het erkennen en promoten van O’de Flander, de Oost-Vlaamse graanjenever.

De Orde van de Oost-Vlaamse Meester Distillateurs vzw bundelt de krachten van tien (straks 11) Oost-Vlaamse Graanjeneverstokerijen en zet zich sinds 1990 in voor de erkenning en de promotie van de Oost-Vlaamse graanjenever. Nu nog met 10 maar in januari zal de algemene vergadering gevraagd worden om de toetreding te bekrachtigen van Stokerij Eenvoud uit Zelzate. Zo zal de Orde met 11 leden zijn.

Dertien en vier

Dertien prominenten, van professoren tot mensen uit de toeristische en amusementssector kon de Orde, introniseren. Vier horecazaken, die twee of meer Oost-Vlaamse jenevers op hun kaart hebben staan werden benoemd tot ambassadeur O’de Flander.
Vier horecazaken die minstens 2 verschillende O’de Flander jenevers op hun kaart hebben staan, ontvingen een plaket O’de Flander ambassadeur en een getuigschrift. De horecazaken waren: Het pas geopende restaurant de Toerist te Zottegem vertegenwoordigd door Tim Pede, Kafee ‘t Hoekske te Heist op den Berg vertegewoordigd door Jan De Haes, Café Monroe te Koekelare en De Garre te Brugge beiden vertegenwoordigd door Marc Cobbaert. Doorheen de jaren engageerden al 406 personen zich voor de promotie van O’de Flander.

Hulde en toekomst

Tijdens het kapittel werden ook twee voortrekkers en gepassioneerde beleidsmensen die de werking van de vzw mede mogelijk maakten gehuldigd. Het gaat om eerste gedeputeerde Alexander Vercamer en gedeputeerde Jozef Dauwe. Beide heren nemen einde dit jaar afscheid (ze gaan in pensioen) na een drukke politieke loopbaan. Naar de toekomst toe werd vooruitgekeken naar het weekend van 24 en 25 november en het O’de Flander Jeneverfestival in het Gentse Groot Vleeshuis. Er zijn workshops rond cocktails met jenever en koken met jenever. Verder een stadswandeling ‘Stoken en brouwen’ .