Controles bij Airbnb’s

Na de controle op verschillende Airbnb-locaties afgelopen zomer hebben 22 uitbaters hun aanbod stopgezet. Dat antwoordde Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) in het parlement op vragen van Marnic De Meulemeester (Open Vld) en Cathy Coudyser (N-VA).

Afgelopen zomer werd een steekproef uitgevoerd bij Airbnb-locaties. De aanleiding was dat de verhuursite, ondanks eerdere beloftes, als enige platform weigerde om de gevraagde logiesgegevens vrij te geven. Er werden 106 panden gecontroleerd, waarna bleek dat er 56 niet beschikten over onder meer een brandveiligheidsattest. Ondertussen zouden 31 van die 56 wel een brandveiligheidsattest hebben. De uitbaters krijgen begeleiding en informatie over hoe ze een attest moeten aanvragen. Omdat de coaching goed werkt, werden er nog geen administratieve boetes uitgeschreven.

22 verhuurders hebben hun uitbating stopgezet na het bevel, al kan dat om een tijdelijke stopzetting gaan in functie van bepaalde aanpassingen of nodige werken. Afwachten of die wel terug open gaan. Drie verhuurders bleven verder uitbaten zonder attest, zij kunnen wel een boete krijgen. De resultaten zijn nog maar cijfers uit een steekproef. De overheid gaat intussen de komende maanden door met nieuwe controles.

Iedereen die mensen tegen betaling te slapen legt, moet altijd voldoen aan zeven basisnormen voor brandveiligheid en kwaliteit . Het maakt niet uit of het om een professionele uitbating of om een bijverdienste gaat of het logies rechtstreeks of via tussenpersonen of een internetplatform (zoals AirBnB of Booking.com) wordt aangeboden. Airbnb is bij de rechtbank van eerste aanleg wel in beroep gegaan tegen de boete die het kreeg voor het niet vrijgeven van de data.