BIB Gourmands Benelux 2019

Een twaalftal dagen voor de publicatie van de Michelin-gids van 2019 (op 19 november tijdens Horeca Expo), heeft Michelin de lijst van zijn gastronomische BIB’s vrijgegeven.

Een gastronomisch BIB is geen ster. De gastronomische BIB vertegenwoordigt, voor Michelin, een uitstekende prijs / kwaliteitsverhouding met een uitstekende keuken en een driegangenmenu voor minder dan 37 euro. Een gourmet-BIB is ook geen pre-entry voor de ster (zelfs als sommige BIB’s een ster krijgen): er is een duidelijk onderscheid. Er zijn 157 BIB-fijnproevers in de nieuwe gids in België voor 168 in de gids van 2018. Neem daarbij in de nieuwe gids 20 nieuwkomers en er zijn dus dertig Belgische adressen uit de lijst getuimeld. Maar liefst zestien Vlaamse restaurants zijn uit de gids verdwenen, tegenover twaalf Waalse en twee Brusselse. Bij de nieuwkomers valt het wel op dat die nieuwe vermeldingen vooral in Brussel (6) en Wallonië (11) te vinden zijn. In totaal telt de nieuwe editie (Benelux) 300 gastronomische adressen, waarvan dus 157 in ons land, 14 in Luxemburg en 129 in Nederland. De Vlaamse nieuwkomers zijn Père et Mère te Diksmuide,The Taperia uit Herenhout en Magnific in Maasmechelen.

Mondialisering

Editie 2019 van de Bib Gourmand benadrukt de culinaire mondialisering die al een paar jaar bezig is in de Benelux. “Die trend is vandaag alomtegenwoordig,” aldus Werner Loens, selectiedirecteur van de Michelin gidsen in de Benelux. “Van de bruisende hoofdstad tot het gezellige gehucht, overal vind je invloeden uit alle hoeken van de wereld. Het is interessant om te ontdekken op welke manier de chefs daarmee aan de slag gaan.” De Bib Gourmand Benelux 2019 is vanaf 22 november te koop voor een prijs van 17,95 euro.