3 jaar flexi-jobs: geef uw mening!

Eind dit jaar viert de flexi-job zijn derde verjaardag. Het nieuwe statuut werd in 2015 in het leven geroepen ter compensatie van de invoering van de witte kassa in de horecasector. Voor een flexi-job geldt een verlaagde werkgeversbijdrage en als werknemer kun je er onbelast en onbeperkt mee bijverdienen. Bedoeling was om op die manier de horeca meer ademruimte te geven en het zwartwerk te verminderen. Sinds 1 januari dit jaar is het statuut verder uitgebreid naar de detailhandel (bakkers, slagers, supermarkten…).

Na drie jaar is het hoog tijd voor een evaluatie van het flexi-job statuut. Wie maakt er gebruik van?  Hoe worden ze ingezet? Wat zijn de verbeterpunten?En moet het statuut nog verder uitgebreid worden naar andere sectoren? Ins amenwerking met enkele werkgeversorganisaties organiseert My Flexi-Job een  onderzoek onder de gebruikers van de flexi-job.

Uw mening is van belang! Wat zijn uw ervaringen met de flexi-job? Zijn die positief of negatief? Wat zijn volgens u de belangrijkste min- en pluspunten? En gaat u in de toekomst meer of minder beroep doen op flexi-jobs?

Geef hier (https://myflexijob.be/flexi-job-onderzoek/) uw mening en maak kans op een Samsung Galaxy Smartphone.