Gault&Millau: resultaten en nieuwe chef van het jaar

Maandagmiddag 5 november werd de Gault&Millau Gids 2019 voorgesteld.Het grootste nieuws was uiteraard de bekendmaking van de Chef van het Jaar2019, een titel die dit jaar gaat naar David Martin van Restaurant La Paix in Anderlecht. “Met David Martin als Chef van het Jaar werd gekozen voor een persoonlijkheid die visie, expertise, creativiteit en durf toont”, aldus de redactie.

De gids telt niet minder dan 240 nieuwe adressen, terwijl er ook een honderdtal verdwenen, vaak door sluiting. Vanaf dit jaar wordt gequoteerd met halve punten vanaf 13/20.  

Voor het eerst krijgt een Waalse chef het maximum van 5 koksmutsen: L’air du temps van Sang-hoon Degeimbre stijgt naar 19/20. Andere stijgers aan de top zijn Sea Grill van Yves Mattagne met 18.5/20, The Jane van Nick Bril en Chambre Séparée van Kobe Desramaults met 18/20. Hof van Cleve en Bon-Bon behouden hun topscore van 19.5/20.

Bij de Jonge Chefs van het Jaar vallen Thijs Vervloet (Colette – Westerlo) voor Vlaanderen, Maxime Zimmer (Un Max de Goût – Comblain-au-Pont) voor Wallonië en Maxime Maziers (Bruneau – Brussel) voor het Brussels Gewest in de prijzen. 

Ook de volgende thematisch gesponsorde laureaten werden bekroond:

Gastheer van het Jaar: Fabrice D’Hulster (Sea Grill – Brussel)

Italiaanse Chef van het Jaar: François Piscitello (La Villa des Bégards – Embourg)

Aziaat van het Jaar: Bún Bar & Restaurant (Antwerpen)

Terras van het Jaar: Bachtekerke (Bachte-Maria-Leerne)  

Sommelier van het Jaar: Yanick Dehandschutter (Sir Kwinten – Lennik)

Dessert van het Jaar: Martijn Defauw (Rebelle – Marke)

Brasserie van het Jaar: Brasserie Julie (Sint-Martens-Bodegem)

Gastro-bistro van het Jaar: Veranda (Antwerpen)

Ambachtsman Chef van het Jaar: Luc Broutard (La Table du Boucher – Mons) 

Groentechef van het Jaar: Nicolas Decloedt (humus x hortense – Brussel)

Dé Nieuwkomer van het Jaar: Souvenir (Gent)

Wijnkaart van het Jaar: Au Gré du Vent (Seneffe) 

Bierkaart van het Jaar: De Gebrande Winning (Sint-Truiden)

De ‘prijs & plezierverhouding’ van het Jaar: Le 54 (Tongeren), Le Tournant (Brussel) en Attablez-Vous (Namen)

De 3 ontdekkingen van het Jaar: La Canne en Ville (Brussel), Le Vieux Château (Flobecq) en ViEr (Kortrijk).

Het Cahier POP dat vorig jaar werd opgestart en de beste ‘gourmet street & fast food’ adressen verzamelt, groeit snel. Het telt nu reeds meer dan 250 adressen waar het leuk en lekker ongedwongen tafelen is. De drie POP-laureaten van 2019 zijn Peppe’s in Genk, My Tannour in Brussel en Samëlla in Visé.    

In de gids 2019 brengt de uitgever twee rijk geïllustreerde gesponsorde nieuwe cahiers: ‘Finest Chocolatiers in Belgium and Luxemburg’ en ‘Great Cocktail Bars in Belgium’. Dit leverde de volgende laureaten op: Cocktail Bars: Botanical by Alphonse in Namen; BarBurbure in Antwerpen en La Pharmacie Anglaise in Brussel. Meer details en de volledige selectie van de 26 Cocktail Bars en van de Beste Chocolatiers ontdekt u op www.gaultmillau.be.

Foto: Pieter D’Hoop