Sander Van de Walle Eerste Kok van België

Fabian Bail, chef van restaurant Paul de Pierre in Maarkedal, Benny Dechamps, chef van Brasserie Nieuwpoort in Nieuwpoort, David Grosdent, chef van restaurant L’Envie in Sint-Denijs, Lukas Moonens, chef de partie van restaurant Boury in Roeselare en Sander Van de Walle sous-chef van restaurant Sel Gris in Duinbergen streden op 1 oktober om de titel ‘Eerste Kok van België’.

Die prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Club Prosper Montagné. Het hoofddoel van het concours is om de Belgische gastronomie uit te dragen in het buitenland.  Elke finalist maakte drie gerechten klaar: als voorgerecht een warme en koude bereiding van Sint-Jakobsvrucht met quinoa, koriander en aardpeer, als hoofdgerecht lamsrug, -schouder en een soort orgaanvlees met sjalot, champignons, ras-el-hanout en knolselder en als nagerecht flan van chocolade met mango, saffraan, matchathee, ijs of sorbet. De technische jury, samengesteld door Peter Goossens van het Hof van Cleve, kwam na het tellen van de punten uit bij Sander Van de Walle. De Oost-Vlaming volgde les in Ter Groene Poorte maar voelde zich in de keuken van in hotel- en toerismeschool Spermalie in Brugge waar de wedstrijd doorging ook in zijn sas. Sander Van de Walle liet zich tijdens de wedstrijd bijstaan door  commis Bjarne Vermeersch.

Menu

In een beknopt menu overzicht van de winnende chef vinden we ondermeer een voorgerecht met carpaccio van coquilles met een pesto van koriander, een mousse van coquilles, zoet zuur, en gebakken coquilles met ondermeer een jus van soja en karnemelk. Het hoofdgerecht was gebakken lamsvlees met een kruidenkorst van kikkererwten, knolselder, gebakken sjalot en compote van sjalot, gebakken eekhoorntjesbrood. Verder gebakken lamszwezerik met lamsjus. Het dessert bestond ondermeer uit een flan van bittere chocolade met mango, mousse van mango en mango gelei. Volgens de winnaar is het vooral de organisatie, presentatie, het goed communiceren met zijn commis en wellicht ook het globale werk, dat het verschil heeft gemaakt.

Beste commis, eerste Maître

Gelijktijdig liep ook de wedstrijd Eerste Maître d’hôtel van België 2019
Tussendoor ging de prijs voor ‘beste commis’ ging naar Laurence De Smet, de commis van Lukas Moonens. Zij mag een week stage lopen bij Peter Goossens in het driesterrenrestaurant Hof van Cleve te Kruishoutem.
Andy De Brouwer van restaurant Les Elleveurs in Halle werd ‘Eerste Maître d’hôtel van België 2019’. De andere finalisten waren Olivier Dereu van restaurant Escabeche in Knokke-Heist en Maxime Verstuyft van restaurant Michel in Groot-Bijgaarden. Maxime bereikte vorig jaar al eens de finale. Voor Andy en Olivier was het hun eerste deelname. De zaalmeesters werden beoordeeld op o.a. hun voorkomen, talenkennis en organisatietalent, hun kennis inzake de etiquetteregels, het correct noteren van een telefonische reservatie, de ontvangst van de gasten, het opdekken van een tafel, het aanbevelen en serveren van dranken, de vaardigheid om een menu vlot te kunnen aanpassen, de kennis inzake Belgische  kazen en de versnijdingstechnieken.