Sam Van Houcke is de ‘Ster van de Belgische Keuken’

Zondag 21 oktober ging tijdens Megavino in Brussels EXPO de wedstrijd  ‘Ster van de Belgische Keuken©’  door. DE STER VAN DE BELGISCHE KEUKEN© is een initiatief van Mastercooks Frank Fol en Pierre Wynants, met de steun van THE MASTERCOOKS of BELGIUM©.

De wedstrijd STER VAN DE BELGISCHE KEUKEN© wordt om de 2 jaar georganiseerd. De winnaar, Sam Van Houcke – of, als hij niet beschikbaar is, de tweede finalist, Archibald De Prince – vertegenwoordigt België bij de Worldchefs International Global Chefs Challenge. Deze internationale wedstrijd zal in samenwerking met het ‘National Culinary Team – Belgium’ georganiseerd worden.

Ter gelegenheid van de finale moesten de 2 finalisten, Sam Van Houcke en Archibald De Prince, een nieuwe creatie voorstellen, samengesteld met verschillende producten uit een ‘mysterybox’, aangevuld met basisproducten. De creatie van de gerechten werden alleen gemaakt met deze ingrediënten, wetende dat het niet verplicht was om ze allemaal te gebruiken.

Sam Van Houcke koos de volgende ingrediënten voor zijn gerecht: kalfsvlees, pastinaak, cantharellen, sjalotten, rode wijnazijn, knoflook en tijm. Voor zijn dessert koos hij naast de opgelegde chocolade, voor peer, macadamia-noten en een chocoladeganache.

Het team van Sam Van Houcke bestond uit Sam Van Houcke (Restaurant Maste te Gent – opening eind november 2018), met als commis Simon Caboor, sommelier Stefanie Van Nieuwenhuyze, en coach Bross Tavernier van Restaurant ‘t Vijfde Seizoen.

Archibald De Prince had de volgende producten voor zijn gerecht gekozen: kalfsvlees, eekhoorntjesbrood, cantharellen, schorseneren, sjalotten, Granny Smith-appels. Voor het dessert, vooral, mandarijn, macadamianoten, venkelbloem en fleur de sel.

Sam Van Houcke won verscheidene prijzen die door de sponsorpartners van de Mastercooks werden aangeboden, met name een “GOUDEN” RATIONAL oven ter waarde van 10.000 €, een MSC Cruise voor 2 personen ter waarde van 3.500 € , een RON MASTERCOOKS messenset,, een PETER’S FARM waardebon van 350 €, een CALLEBAUT chocolade pakket (gewicht in chocolade), een PRIVE COACH ter begeleiding in het traject voor de GLOBAL CHEF CHALLENGE, een METRO innovatie productenmand, een DIVERSEY waardebon van 1.000 €, en een LE NOUVEAU CHEF THE STAR 2018 koksvest.

Foto: Claudio Centonze