Drie Belgische restaurants in The Best Chef Top 50

Tien Belgische chefs werden geselecteerd voor The Best Chef Top 300, een internationale culinaire ranking waarbij de beste koks genomineerd worden. Geen sterren of vlaggetjes bij de The Best Chef 300.

Het is een rangschikking die hoofdzakelijk bepaald wordt door chefs die andere restaurants als hun favorieten kunnen aanduiden. Professionelen, foodbloggers, regelmatige restaurantbezoekers en culinaire journalisten bepalen de definitieve rangschikking. In de top 300 stonden 10 Belgische restaurants  waarvan er uiteindelijk 3 de top 50 haalden. Naar die top 50 wordt dan ook uitgeken. Op 1 oktober werd tijdens een gala in Milaan de top 50 bekend gemaakt.  Aan de top van de ranking van 300 beste chefs veranderde niet heel veel in deze tweede editie. Joan Roca, de chef van het Spaanse restaurant El Celler de Can Roca, voert de lijst al voor het tweede jaar op rij aan. Hij wordt daarbij gevolgd door René Redzepi (Noma, Kopenhagen) en David Muñoz (DiverXo, Madrid). De eerste Belg die op de lijst van beste chefs wereldwijd voorkomt, is Peter Goossens (20). Ook Gert De Mangeleer (34) en Benoit Dewitte (45) staan in de top 50. De andere Belgische chefs in de top 300 zijn Sang Hoon Degeimbre (68), Emmanuel Stroobant (120), Martijn Defauw (126), Roger Van Damme (170), Thierry Theys (185), Bart De Pooter (230) en Damien Bouchery (296).

Nog prijzen

Behalve de bekendmaking van de lijst, werden er ook heel wat andere prijzen uitgereikt. Zo mogen Floriano Pellegrino en Isabella Poti van het Italiaanse restaurant Lecce zich een jaar lang The Best Chef Rising Star noemen. The Best Chef Lady Award ging naar Emma Bengtsson, die werkt in het New Yorkse Aquavit. De beste patisserie is volgens de organisatie dan weer te vinden bij Antonio Bachour.  The Jane-chef Nick Bril bracht een combinatie van fine dining en elektronische muziek .