Zeeuwse Oesters

Op 20 september sleepte de YE155 de eerste Nederlandse oesters van het seizoen uit de Oosterschelde. Schipper Maurice Boone overhandigde de oesters aan de Nederlandse Oestervereniging en de gemeentebesturen van Reimerswaal en Schouwen-Duiveland.

Daarmee is het oesterseizoen in Nederland en België officieel geopend. Vanaf heden worden de Zeeuwse creuses (Crassostrea gigas) en de Zeeuwse platte oesters (Ostrea edulis) weer gevist. Tijdens de officiële opening werd verwezen naar vele uitdagingen van de oestersector. De hoeveelheid oesters staat onder druk door natuurlijke tegenslagen zoals de oesterboorder en het herpesvirus.

Het Rijk en de  provincie Zeeland is druk bezig om nieuwe methoden zoals kweek in mandjes, op rekken en tafels, in staande en in hangende kweekkooien te ontwikkelen in Nederlandse wateren. De oestervisserij vindt plaats in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Er zijn ongeveer 30 bedrijven bij deze visserij betrokken die samen bijna de gehele aanvoer van oesters beheersen. De oestervisserij ontving ook opnieuw het MSC (Marine Stewardship Council) certificaat voor duurzame visserij. Platte en Zeeuwse oesters, geoogst door deze visserijen mogen het internationaal erkende blauwe MSC-keurmerk dragen na een hercertificeringstraject – een verzekering voor consumenten dat de duurzaam gevangen vis /de oester afkomstig is van een gecertificeerde bron.