Belgische Mosselen

Op de hoofdzetel van de Colruyt Group in Halle werden in aanwezigheid van staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) de eerste Belgische mosselen die gekweekt werden in het kader van het project ‘Noordzee Aquacultuur’ geproefd en lekker bevonden. De warenhuisketen hoopt deze mosselen vanaf 2020 te kunnen commercialiseren.

De eerste resultaten zijn meer dan bevredigend. Deze Belgische mossel heeft met 36% tot 39% een hoger vleesgehalte dan andere gangbare mosselen, en kwam ook als bijzonder smaakvol uit de smaak- en gebruikstesten van Colruyt Group. Stefan Goethaert, algemeen directeur Colruyt Group Fine Food, is rotsvast overtuigd dat er een markt is voor Belgische mosselen. “Van zodra opschaling een feit is kan dit product in de markt gezet worden, maar gezien we nu nog in een innovatieproject zitten met een proof-of-concept, kan dit nog even duren”, aldus Goethaert. “Veel zal ook afhangen van het Marien Ruimtelijk Plan. Een commercialisering is met andere woorden zeker nog niet voor nu, maar de toekomst ziet er alvast veelbelovend uit”. Nancy Nevejan van het Laboratorium voor Aquacultuur & ARC van UGent voegt toe: “Bovendien valt het op dat deze mosselen bijzonder snel groeien: op 12 maanden bereikten ze een volwaardig formaat, terwijl de Zeeuwse bodemmosselen doorgaans 18-20 maanden nodig hebben”.

Testfase naar 2020
Vandaag bevindt het project zich nog in de onderzoeksfase. De uiteindelijke bedoeling is om deze Belgische mossel te vermarkten als een thuismerk van de Colruyt Group. Bijkomend  onderzoeken optimalisering van de kweek en oogst zouden de Belgische mosselen tegen 2020 naar het restaurant of  de winkelrekken moeten brengen. De inbreng van de privé speelt in dit project ook een belangrijke rol.  Als het van die privé investeerders afhangt komt er nog meer lekkers uit de Vlaamse kustwateren. Terwijl men aan de windmolens enkel mosselen kweekt, is dat in Nieuwpoort ook het geval met platte oesters, sint-jakobsschelpen en suikerwier. Daar zitten ondermeer de firma’s Sioen en Lobster Fish voor iets tussen.