Beste praline uit hotelschool Gent

De beste praline van België is van Gentse makelij.

In een wedstrijd georganiseerd door het vakblad Chocolaterie ging men voor de zevende maal op zoek naar de beste Belgische praline. Chocolatier Niels Segers won de hoogste prijs op de Belgium Chocolaterie Awards met zijn praline ‘El Rojo’.

 

 

De leraar aan de Gentse hotelschool wil de praline misschien wel commerciëlen, maar daar zal een prijskaartje aanhangen. Niels geeft sinds twee jaar les aan de laatste graad van de Gentse Hotelschool. Hij geeft hen les in patisserie en chocolade. Hij deed ook zeven jaar lang ervaring op bij chocolatiers in Brussel en Puurs.

De voorbije maanden was hij ook in zijn vrije tijd op de school om zijn praline te perfectioneren. Niels won niet alleen de prijs voor beste praline, maar ook die voor beste vormgeving. De praline is vormgegeven als een planeet die lijkt te ontploffen.

Twee versies

Er was een versie voor de wedstrijd met een planeet die lijkt te ontploffen en een commerciëlere versie met een planeet die nog intact is.

De lijst met ingrediënten is enorm. Kersen-, frambozen- en passievruchtpuree, gember, koriander, steranijs, sesamzaad, cacaoboter en natuurlijk veel chocolade.

Sowieso is het de bedoeling om de praline te commercialiseren.

Meteen na de wedstrijd was er al interesse van bedrijven die hem willen als relatiegeschenk. Maar het is en blijft een luxueus product. Alles bij elkaar gerekend zou de praline 95 euro per kilo moeten gaan kosten.

45 kandidaten

In totaal deden 45 kandidaten mee aan de Belgium Chocolaterie Awards, waaronder heel wat professionele en gerenommeerde chocolatiers. Voor de wedstrijd moesten twintig wedstrijdpralines ingediend worden samen met twee kilo proefpralines met een eenvoudiger design om ook de tegenstand mee te laten proeven. (CL)